Elon Musk kaže da je internetska usluga Starlink ‘aktivna’ u Ukrajini

Milijarder kaže da je satelitska širokopojasna usluga dostupna u Ukrajini, budući da ruski napadi ometaju internet

Elon Musk kaže da je internetska usluga Starlink ‘aktivna’ u Ukrajini
elon_musk_royal_society

 

Milijarder SpaceX-a Elon Musk kaže da je usluga satelitskog širokopojasnog pristupa kompanije Starlink dostupna u Ukrajini i da SpaceX šalje više terminala u zemlju, čiji je internet poremećen zbog ruske invazije.

– Usluga Starlink sada je aktivna u Ukrajini. Više terminala na putu – napisao je Musk na Twitteru, odgovarajući na tweet ukrajinskog vladinog dužnosnika koji je zamolio Muska da toj zemlji omogući korištenja stanica Starlinka.

– Dok ti pokušavaš kolonizirati Mars – Rusija pokušava okupirati Ukrajinu! Dok se vaše rakete uspješno lansiraju u – ruske rakete napadaju ukrajinske civile – napisao je potpredsjednik ukrajinske Vlade, Mihail Fedorov na Twitteru obraćajući se Musku.

Internetska povezanost u Ukrajini pogođena je ruskom invazijom, posebno u južnim i istočnim dijelovima zemlje gdje su borbe najteže, objavili su u subotu internetski monitori.

Iako je iznimno skupa za implementaciju, satelitska tehnologija može osigurati internet za ljude koji žive u ruralnim ili teško dostupnim mjestima do kojih optički kablovi i tornjevi ne dosežu. Tehnologija također može biti ključna kada uragani ili druge prirodne katastrofe poremete komunikaciju.

Musk je 15. januara rekao da SpaceX ima 1.469 aktivnih satelita Starlinka i da se 272 uskoro kreće u operativne orbite.

Izvor: Al Jazeera

About The Author