Ruski regulator upozorava lokalne medije zbog izvještavanja o ukrajinskom ratu

Novinari označeni kao ‘strani agenti’, medijske kuće tvrde da će biti blokirane ako ne uklone ‘nepouzdane informacije’

Ruski regulator upozorava lokalne medije zbog izvještavanja o ukrajinskom ratu

Ruski komunikacijski regulator naredio je medijima u zemlji da uklone izvještaje koji opisuju nastavak napada na Ukrajinu kao “napad, invaziju ili objavu rata” – ili će biti suočeni s blokiranjem i novčanom kaznom.

U saopćenju Roskomnadzor je optužio nekoliko nezavisnih medija za širenje “nepouzdanih društveno značajnih neistinitih informacija” o granatiranju ukrajinskih gradova od strane ruske vojske i stradanju civila.

Pisma upozorenja poslana su, među ostalima, popularnoj radio stanici Echo Moskvy i Novaya Gazetai, najvećim nezavisnim novinama u zemlji čiji je glavni urednik Dmitry Muratov prošle godine nagrađen Nobelovom nagradom za mir.

Pozivajući se na zahtjev Ureda glavnog tužitelja, regulator je rekao da će mediji, uključujući nezavisni televizijski kanal Dozhd, biti blokirani osim ako ne uklone “nepouzdane informacije”.

– Roskomnadzor je također pokrenuo administrativnu istragu o širenju nepouzdanih javno značajnih informacija od strane navedenih medija – rekao je nadzornik, dodajući da se za prekršaj biti izrečena kazna do 60.000 dolara.

Roskomnadzor je također rekao da se “pouzdane informacije” mogu pronaći u “službenim ruskim informativnim kućama”.

Rusija je započela invaziju punog razmjera u ranim satima u četvrtak, nazvavši je “posebnom vojnom operacijom” usmjerenom na odbranu separatista koje podržava Rusija na istoku te demilitarizaciju i “denacizaciju” Ukrajine.

Ruske trupe približile su se glavnom gradu Ukrajine Kijevu, nakon noći eksplozija i uličnih borbi zbog kojih su stanovnici tražili sklonište.

U Rusiji su održani protesti protiv rata i to u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim gradovima, a na stotine ljudi je uhapšeno.

U međuvremenu, Elena Chernenko, novinarka dnevnog lista Kommersant, rekla je da je izbačena iz evidencije Ministarstva vanjskih poslova zbog otvorenog pisma u kojem osuđuje napad na Ukrajinu koje je potpisalo gotovo 300 novinara.

Chernenko je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram rekla da je Ministarstvo navelo njezin “nedostatak profesionalizma” i pozvala je dužnosnike da ne targetiraju novinare koji su potpisali pismo.

Još jedan novinar koji se suočio s problemima bio je Yury Dud. Kao i mnogi drugi Dud je kao glasni kritičar Kremlja koji vodi jedan od najpopularnijih YouTube blogova u Rusiji, napisao post na društvenim mrežama u kojem osuđuje invaziju na Ukrajinu.

Utjecajna grupa za nadzor interneta, Sigurna internetska liga, koju podržava Kremlj, podnijela je zahtjev Uredu glavnog tužitelja i Ministarstvu pravosuđa da razmotre da se Dud označi kao “strani agent” – što je štetna oznaka koja podrazumijeva dodatni nadzor vlade.

Popularna državna TV stanica, Channel One, objavila je da “zbog trenutne situacije” zamjenjuje zabavne emisije u svom rasporedu vijestima i političkim emisijama. Među onima koji su ukinuti bila je i kasnovečernja emisija koju je vodio popularni komičar Ivan Urgant, koji se na Instagramu oglasio protiv invazije.

Glasnogovornici kanala inzistirali su da odluka da se Urgantova emisija ukloni s rasporeda nema nikakve veze s njegovom objavom na Instagramu.

Izvor: Agencije

About The Author