BH novinari pozvali na prestanak targetiranja novinarki na ličnoj osnovi

Nešićev napad na novinarku je još jedan u nizu verbalnih napada bh. političara na novinare u posljednjih nekoliko mjeseci

BH novinari pozvali na prestanak targetiranja novinarki na ličnoj osnovi
Foto: Hayat.ba

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili verbalni napad predsjednika Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenada Nešića na Snežanu Mitrović, novinarku N1 televizije iz Banje Luke.

Na pitanje novinarke da li Nešić poput predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića posjeduje nekretnine u Beogradu, ili poput nekih državljana BiH u Dubaiju, predsjednik DNS-a verbalno je napao novinarku N1 i počeo spominjati njenu porodicu, navodeći da je brat novinarke portparol u stranci čiji članovi imaju nekretnine u Dubaiju.

Nakon što su prisutni novinari iz drugih medija reagirali i stali u zaštitu kolegice, Nešić se izvinio, ali ipak nije prestajao sa napadanjem novinarke Mitrović, atakujući na njenu privatnost i lični integritet.

Ovo je još jedan u nizu verbalnih napada bh. političara na novinare u posljednjih nekoliko mjeseci u kojima se predstavnici medija nastoje diskreditirati i poniziti na ličnoj osnovi.

Udruženje ocjenjuje da je zabrinjavajuće da politički lideri i predstavnici institucija vlasti na novinarska pitanja odgovaraju verbalnim nasiljem, uvredama i nipodaštavanjem, a posebno je alarmantna činjenica da su na njihovoj meti sve češće novinarke.

Upravni odbor BH novinara je podsjetio političare i sve druge javne zvaničnike da je njihovo pravo da ne odgovaraju na pitanja novinara ukoliko to ne žele, iz bilo kojeg razloga.

– Međutim, pokušaji diskreditacije i narušavanja ličnog i profesionalnog digniteta novinara i novinarki  nikako ne mogu biti politički „argument“  ili zamjena za odgovore na novinarska pitanja od značaja za javnost – dodaju u saopćenju.

Skrenuli su pažnju na nedavnu javnu reakciju Upravnog odbora BH novinara zbog neprimjerenog ponašanja predstavnika vlasti u Sarajevu koji su se na primitivan način i mizoginim rječnikom ophodili prema novinarkama koje su, uz profesionalno nasilje, najčešće izložene i verbalnom nasilju.

Prema podacima Linije za pomoć novinarima, u posljednje tri godine registrirano je gotovo 70 napada i prijetnji novinarkama u BiH. Taj broj govori o rapidnom porastu rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, a alarmantno je da su među napadačima u skoro polovini slučajeva političari i drugi javni zvaničnici.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author