Australska novinarka Cheng Lei dala prvi intervju nakon što je puštena iz kineskog zatvora

Kinesko Ministarstvo državne sigurnosti saopćilo je da je Cheng odslužila zatvorsku kaznu nakon što je prekršila ugovor o povjerljivosti

Australska novinarka Cheng Lei dala prvi intervju nakon što je puštena iz kineskog zatvora
Foto: ABC

Australska novinarka Cheng Lei, oslobođena prošle sedmice nakon tri godine zatočeništva u Pekingu, kazala je u svom prvom intervjuu za informativni kanal Sky News Australia da se osjećala “vrlo krhko” poput novorođenčeta nakon izlaska iz zatvora.

Cheng se vratila kući prošle srijede i ponovno se susrela sa svojom djecom od 12 i 14 godina u Melbourneu, nakon što je puštena iz kineskog zatvora. Dočekala ju je ministrica vanjskih poslova Penny Wong na aerodromu u Melbourneu i poželjela joj je dobrodošlicu natrag u Australiju.

– Ponekad se osjećam kao invalid, kao novorođenče i vrlo krhko, a ponekad se osjećam kao da bih mogla letjeti – rekla je u intervjuu za televizijsku kuću.

Cheng je plakala dok se prisjećala kako je njezino dvoje djece trčalo prema njoj na aerodromu prošle srijede i kako joj se srce slomilo kada je vidjela da joj je majka ostarjela i izgubila na težini nakon što je tri godine nosila teret odgoja njene djece.

Cheng (48) je bila voditeljica na televiziji kada je u augustu 2020. godine privedena zbog navodnog dijeljenja državnih tajni s drugom zemljom. Počelo joj je suđenje na zatvorenom sudu u Pekingu 2022. godine, a detalji o njezinoj kazni objavljeni su tek prošle sedmice.

Australija je više puta izrazila zabrinutost zbog njezina pritvaranja, koje je uslijedilo nakon što je Kina proširila blokade australskog izvoza usred diplomatskog spora koji postupno jenjava.

Kinesko Ministarstvo državne sigurnosti saopćilo je da je Cheng odslužila zatvorsku kaznu nakon što je prekršila ugovor o povjerljivosti sa svojim poslodavcem u državnim medijima tako što je putem svog mobilnog telefona dala državne tajne stranoj organizaciji.

Prisjećajući se kako je prvi put privedena, Cheng je rekla da ju je pozvao neko stariji s njezina posla, a ona je tamo zatekla 20 ljudi. “Neko ustane, pokaže svoju značku i kaže ‘traženi ste’”, prisjetila se. Otpratili su je do stana gdje su je cijeli dan pretraživali.

U prvih šest mjeseci pritvora bila je izolirana i pokušavala je blokirati negativne misli prevođenjem pjesama u glavi. “Svaki san je bio noćna mora jer ako je bio dobar san, buđenje je bilo gore”, rekla je.

Kasnije se preselila u zatvor s drugim zatvorenicima u ćeliji, gdje se svjetlo nikada nije gasilo. Povratak u Australiju u avionu bio je prvi put da je iskusila tamu u tri godine, rekla je.

– Zbog cijele te muke stalno očekujem da će ljudi doći i uhapsiti me – rekla je, odgovarajući na pitanje kako se prilagođava životu u Australiji.

Izvor: Reuters

About The Author