Konkurs za nagradu EU za istraživačko novinarstvo produžen do 18. oktobra

Uvjete za prijavu ispunjavaju samo one priče koje su objavljene ili emitirane u štampanom mediju, online, na radiju ili televiziji tokom 2019. godine

Konkurs za nagradu EU za istraživačko novinarstvo produžen do 18. oktobra
Foto: sampsoniaway.org

Poziv za dostavljanje prijedloga za nagradu Evropske unije za istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini produžen je do 18. oktobra 2020. godine.

Prijave se mogu podnositi za istraživačke radove objavljene od 1. januara do 31. decembra 2019. godine koji obrađuju teme iz oblasti slobode izražavanja, vladavine prava, transparentnosti, zloupotrebe položaja, nepoštovanja osnovnih ljudskih prava i korupcije.

Nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu za 2020. godinu (za dostignuća u 2019. godini) iznosi 10.000 eura. Prva nagrada je 5.000 eura, druga 3.000 eura, a treća 2.000 eura.

Pravo da se kandidiraju imaju pojedinci ili grupe novinara, bez obzira na novinarski format (štampani, online, radijski i televizijski) radovima koji su objavljeni ili emitirani u medijima u Bosni i Hercegovini na službenim, manjinskim ili međunarodnim jezicima.

Uvjete za prijavu ispunjavaju samo one priče koje su objavljene ili emitirane u štampanom mediju, online, na radiju ili televiziji tokom 2019. godine.

Nagrada EU za istraživačko novinarstvo koja se uz podršku Evropske unije dodjeljuje u šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija)  i Turskoj ima za cilj promoviranje izvanrednih dostignuća istraživačkih novinara, kao i poboljšanje vidljivosti kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama zapadnog Balkana i Turske.

Ovim se nastavlja realizacija projekta regionalnih nagrada EU za istraživačko novinarstvo u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, kroz tekući projekat „Podizanje kvaliteta vijesti i nezavisnog novinarstva u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj“.

Svi uključeni projektni partneri imaju široku ekspertizu u oblasti slobode medija i priznati su i na lokalnom i na međunarodnom nivou kao jake nezavisne medijske organizacije.

Žiri za EU nagradu čine medijski stručnjaci, od kojih su neki iz projektnog konzorcija. Drugi dolaze iz široke mreže medijskih stručnjaka, a sačinjavaju je urednici, članovi akademske zajednice i zaslužni novinari.

Krajnji rok za podnošenje prijave je 18. oktobar 2020. godine.

About The Author