Evropski parlament traži mjere protiv strateških tužbi za ušutkivanje medija

SLAPP-tužbe paraliziraju novinare i umrtvljuju učešće javnosti

Evropski parlament traži mjere protiv strateških tužbi za ušutkivanje medija

Evropski parlament je većinom glasova usvojio izvještaj kojim poziva na donošenje mjera na evropskoj nivou protiv SLAPP-tužbi, pravnih postupaka koji se ciljano pokreću kako bi se ušutkali mediji, kao i nezakonodavnih mjera za zaštitu novinara u vidu fondova za žrtve tužbi.

U izvještaju usvojenom s 444 glasa za, 48 protiv i 75 suzdržanih eurozastupnici su predložili niz mjera za borbu protiv prijetnje koju strateške tužbe protiv učešća javnosti (SLAPP) predstavljaju za novinare, nevladine organizacije i civilno društvo u Evropi.

SLAPP-ovi su pravni postupci koji se temelje na pretjeranim i često štetnim tužbama, a pokreću se radi zastrašivanja i profesionalnog diskreditiranja žrtava, s krajnjim ciljem ucjenjivanja i ušutkavanja, tumači Evropski parlament.

– Želimo obaveznu direktivu s minimalnim standardima za zaštitu od SLAPP-tužbi – kazao je na plenarnoj sjednici izvjestitelj uime Odbora EP-a za pravna pitanja, njemački socijaldemokrata Tiemo Wölken, govoreći o tužbama koje za cilj imaju cenzuriranje novinara pokretanjem velikog broja pravnih postupaka.

– Tužiteljima nije stalo pobijediti tužene, nego ih žele uvući u skupe duge postupke kako bi ih paralizirali, a time odvraćaju druge kritičare – istaknuo je Wölken, dodajući da je zbog toga potrebna obavezna direktiva s minimalnim standardima za zaštitu od SLAPP-tužbi.

Izvjestiteljica uime Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove, malteška pučanka Roberta Metsola istaknula je da je provođenje izvještaja “važno za evropsku demokratiju” jer SLAPP-tužbe “paraliziraju novinare i umrtvljuju učešće javnosti”.

Zakonske mjere protiv SLAPP-tužbi ne postoje ni u jednoj državi članici EU-a, upozori je Europski parlament u izvješću.

U prijedlogu Evropskog parlamenta navodi se da bi zakonodavne mjere poput SLAPP-a trebale imati mehanizme ranog odbacivanja SLAPP-tužbi te kako bi trebali postojati “zajednički minimalni standardi o mjerama podrške i mjerama za odvraćanje kojima se pruža zaštita” od SLAPP-a.

Parlament je pozvao Evropsku komisiju da predstavi mjere za rano odbacivanje SLAPP-tužbi, uz građanskopravne ili novčane sankcije protiv podnositelja SLAPP tužbi.

Regulativa bi također trebala obuhvaćati jasnu definiciju SLAPP-tužbi i “pravila o zabrani odmazde te djelotvornim i odvraćajućim sankcijama za pokretanje strateških tužbi protiv javnog učešća”.

Nezakonodavne bi mjere uključivale osposobljavanje sudaca i pravosudnih djelatnika da prepoznaju i odbace SLAPP tužbe, fond za podršku žrtvama SLAPP-a i članovima njihove porodice, u obliku finansijske, pravne i psihološke pomoći.

Izvor: HND/Hina

About The Author