Željka Cvijanović Bošnjake, koji jedini prizivaju rat, poziva na dijalog

Na Face TV-u i AJB-u emisije posvećene smrti dvogodišnje djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, ali i stanju u zdravstvenom sistemu. FTV, BNTV i RTRS o Escobarovoj posjeti, s tim da RTRS više ne brine samo o ugroženosti Srba već pokazuje zabrinutost i za prava Hrvata

Željka Cvijanović Bošnjake, koji jedini prizivaju rat, poziva na dijalog
Foto: Capital.ba

FACE TV: „Centralni dnevnik“, 13. novembra

Smrt dvogodišnje djevojčice nakon operacije u sarajevskoj privatnoj klinici još je jednom reaktuelizirala pitanje uređenosti zdravstvenog sistema u BiH. Senad Hadžifejzović smjestio je okolnosti ovog tragičnog slučaja u širi kontekst. U razgovoru s poznatim hrvatskim oftalmologom Nikicom Gabrićem propituje kvalitet zdravstvenih usluga koje dobijaju bh. građani u odnosu na onaj u regionu i svijetu. Zašto operacija nije obavljena u javnoj ustanovi? Kako to da se za liječenje pacijenata koristi oprema koju nadležna tijela nisu verifikovala? Gabrić je ispričao kako za razliku od uređenih evropskih država u kojima ljekari moraju izabrati između privatnog i javnog sektora, bivše socijalističke države „gledaju kroz prste“ ljekarima dozvoljavajući im da rade u oba kako ne bi otišli u inostranstvo. Ocjenjuje da je BiH po kvalitetu zdravstvenih usluga treća u regionu, odmah poslije Slovenije i Hrvatske. Problem je, kaže, u jazu između visoko postavljenih standarda prava pacijenata i niskog budžeta, pa prognozira da će onaj ko se usudi reformisati zdravstvo izgubiti na sljedećim izborima. Osvrćući se na podatak da je Gabrić operisao oči i mnogim bh. političarima, Hadžifejzovića je zanimalo kako to da „još uvijek nisu progledali“. Humor, pa makar i crni, dobrodošao je i u informativnim emisijama.

AL JAZEERA BALKANS: „Kontekst“, 16. novembra

Žana Kovačević zna kako izborom relevantnih sagovornika i konciznim pitanjima u pola sata kvalitetno informisati građane. Tako je bilo i u emisiji posvećenoj smrti dvogodišnje djevojčice iz Kaknja. Zašto je oftalmološki zahvat rađen u stomatološkoj ordinaciji? Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić priča o tome kako je i u medicini materijalno postalo važnije od dobrobiti pacijenata. Predsjednica Ljekarske komore KS Ksenija Miladinović objašnjava zašto je važno da ljekar iz jednog kantona mora imati licencu Ljekarske komore FBiH. Ipak, preko ovog pitanja se olako prešlo. Zar nije logično da na tako malom teritoriju kakav je Federacija BiH licenca važi na cijelom njenom području, a ne da bude omeđena kantonalnim granicama? Isto kao i sa pravima pacijenata na zdravstvene usluge. Kovačević propituje resornog ministra zašto se u zdravstvenim ustanovama nalazi toliko neverifikovanih aparata. Ministar je nalazio zamjerku gotovo svakom novinarskom pitanju iako su bila sasvim na mjestu. Ne mogu pacijenti raditi posao inspekcije. Sagovornici se slažu da treba provesti zakonsku odredbu o nespojivosti rada ljekara u javnom sektoru s vlasništvom nad privatnim klinikama. Novinarku Kovačević zanima ko će i kada to konačno provesti, pa nakon ministrovih nejasnih odgovora poentira da se ni to neće desiti bez političke podrške. Među gostima je bio i advokat Slobodan Perić, od kojeg je Kovačević zatražila pravni savjet za roditelje preminule djevojčice.

FTV: „Mreža“, 9. novembra

U fokusu priloga o posjeti američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabriela Escobara Bosni i Hercegovini bilo je nesankcionisanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Novinarka Mirela Mahmutović zatražila je mišljenja univerzitetskih profesora, vanjskopolitičkog analitičara, aktivista civilnog društva i kopredsjedavajućeg američko-evropske alijanse o uzrocima i posljedicama pasivnog odnosa EU-a i SAD-a prema blokadi bh. državnih institucija. Rezultat je širok prikaz političke krize u BiH uokviren u interese velikih država, popuštanje Rusiji i nezainteresovanost vodećih država EU-a da BiH postane njena članica.

BNTV: „Crno na bijelo“, 7. i 14. novembra

Novinari emisije „Crno na bijelo“ nastavljaju propitivati je li uloga visokog predstavnika Christiana Schmidta postala baš toliko beznačajna kako to predstavlja Dodik. Ukazuju i na njegovu nedosljednost zbog pozivanja opozicije na srpsko jedinstvo dok se on kao član Predsjedništva ipak sastaje sa stranim diplomatama, te kako pokušava uvući opoziciju u „svoj rat s međunarodnom zajednicom“. Propituju ostvarivost njegovih najava o novim zakonima u NSRS-u u vezi s vraćanjem entitetskih nadležnosti. Mišljenja traže od političkih analitičara i predstavnika opozicije. Bilo bi dobro proširiti listu izvora, ali i mijenjati analitičare u zavisnosti od teme kako gledaoci iz emisije u emisiju o različitim događajima ne bi slušali iste sagovornike.

Tu je i zanimljiv prilog o sumnjivim poslovima Uprave za indirektno oporezivanje BiH s akcentom na kupovinu zgrade u vrijednosti od čak 38,5 milijardi KM, što premašuje predviđeni budžet za tu svrhu. Zviždač Emir Mešić, koji je prijavio kriminal u UIO-u, priča o svom iskustvu nakon prijave − profesionalnom degradiranju i disciplinskim postupcima. Čuli smo i drugu stranu – direktora, koji sve negira.

RTRS: „Pečat“, 11. novembra

U prilogu o Escobarovoj posjeti BiH, uobičajeni hvalospjevi Dodiku zbog njegove diplomatske ofanzive u interesu RS-a. Ni u intervjuu Nade Veletić s predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović ništa novo. Isprazno pozivanje na dijalog, optuživanje Bošnjaka da prizivaju rat i priča o navodnoj centralizaciji države. Veletić suosjeća s vladajućom koalicijom u RS-u koju čeka dug proces izmjene zakona pa pita Željku Cvijanović hoće li entitetska vlast istrajati u tome. I ovaj put gošća daje preduge odgovore, škrte podacima a krcate optužbama. Tako, umjesto odgovora o ostvarivosti najavljenih izmjena, opet priča o ugroženosti druga dva naroda od Bošnjaka, koji „jedini ne žele rješenje kojim bi se svi osjećali dobro i komotno u ovoj zemlji“.

ZAKLJUČAK: Smrt dvogodišnje djevojčice u privatnoj klinici, Centralni dnevnik Face TV-a smjestio je u širi kontekst uređenosti bh. zdravstvenog sistema i kvaliteta zdravstvenih usluga za pacijente. U ovom momentu neopravdano je nagađati o uzrocima smrti, pa je jedino takav kontekstualizovan pristup opravdan. Zanimljiva je bila i diskusija između resornog ministra Harisa Vranića i Žane Kovačević u „Kontekstu“ AJB-a. Većini novinarskih pitanja ministar je nalazio zamjerke, ali se Kovačević nije dala zbuniti. U „Pečatu“ RTRS-a uobičajena stranačka propaganda − hvalospjevi Dodikovoj „diplomatskoj ofanzivi u interesu RS-a“ i intervju u kojem Željka Cvijanović Bošnjake, „koji jedini prizivaju rat“, poziva na dijalog.

About The Author