Kako se oko 1.000 novinara u Gazi priprema za napad Izraela

Novinarima u Gazi nedostaje zaštitne opreme, a komunikacijske mreže nisu u funkciji

Kako se oko 1.000 novinara u Gazi priprema za napad Izraela
Foto: newarab.com

Ulice Khan Younisa izgledaju gotovo isto kao i one u drugim mediteranskim gradovima – obrubljene su modernim zgradama, trgovinama i automobilima parkiranim uz obalu. No u gradu na jugu Gaze pozadina su topničke paljbe i zvuk jakih eksplozija.

Do prije sedmicu dana Khan Younis je imao 350.000 stanovnika. Danas su njegove ulice mnogo prometnije, jer je stanovništvo Gaze pobjeglo prema jugu u iščekivanju izraelske kopnene invazije.

Među onima koji žive u raseljeničkom centru je dr. Tahseen Al Asttal, potpredsjednik Sindikata palestinskih novinara (PJS) i vođa sindikata u Gazi. On je proveo vikend u posjeti novinarima dok su čekali razvoj događaja.

Oko 1.000 trenutno radi u Gazi, većina je u kampovima u blizini bolnice Nasser u Khan Younisu gdje se distribuiraju pribor za hitno saniranje rana, koje je osigurala Međunarodna federacija novinara (IFJ).

– Novinari se boje očekivanih razmjera bombardiranja, kao i okupacije. Komunikacijske mreže ne rade dobro, pa je teško ostati u kontaktu. Također nemamo dovoljno zaštitne opreme i kaciga – kazao je.

Ti strahovi su opravdani. Proteklih dana u Gazi je ubijeno najmanje deset novinara, kao i jedan u Libanonu. Izraelski fotograf poginuo je tokom invazije Hamasa.

U Gazi više nema stranih novinara, potvrdilo je Udruženje stranih novinara u Jeruzalemu. Informacije koje dobijemo s područja od oko 141 kvadratne milje dolaze od novinara i snimatelja iz Gaze. Nivo straha među ovim, već u borbama prekaljenim novinarima, neobično je visok.

– Uobičajeni instinkt novinara je da odu na mjesto gdje se granatira, ali opasnost je danas ovdje ekstremna. PJS savjetuje snimateljskim ekipama da ostanu na jugu Gaze zbog vlastite sigurnosti – kaže Al Asttal, koji radi kao novinar i TV redatelj.

Život je ovdje još uvijek težak, kaže Asttal, nedostaje hrane i vode, struje stalno nestaje, a teško se i spajaju na internet. Al Asttal je duboko zahvalan na pomoći koju su novinari iz Gaze već primili, ali kaže da je još mnogo toga potrebno – posebno sigurnosna oprema i baterije.

Kompleti za liječenje rana koji su podijeljeni nabavljeni su na Zapadnoj obali i plaćeni su, djelomično, donacijom od 20.000 funti Fonda za međunarodnu sigurnost IFJ-a, koju su poslali Nacionalni sindikat novinara Ujedinjenog Kraljevstva i Irske krajem prošle sedmice.

– Bojimo se da će se dogoditi humanitarna katastrofa i da će palestinski novinari biti na prvoj liniji. Odlučni smo osigurati da, što god se dogodi sljedećih dana, svijet ima jasnu, neuljepšanu sliku onoga što se događa. Nepristrano, tačno etičko izvještavanje je najvažnije – kazao je predsjednik PJS-a Nasser Abu Baker.

Izrazio je bojazan da će još mnogo novinara platiti svojim životima te je pozvao novinare širom svijeta da pronađu načina i pruže im podršku u ovom najmračnijem trenutku.

Izvor: Press Gazette

About The Author