Ekipi BNTV-a zabranjen ulaz na javnu raspravu, oborena Facebook stranica Direkt portala

Novinara BN televizije Dubravka Curaća portir je fizički izgurao iz zgrade ne dozvoljavajući mu da uđe na javnu raspravu, Facebook stranica Direkt portala oborena nakon objave teksta o Elektroprivredi RS-a

Ekipi BNTV-a zabranjen ulaz na javnu raspravu, oborena Facebook stranica Direkt portala
Foto: Wikipedia

Za razliku od novinara brojnih lokalnih i državnih medija, ekipi BN televizije zabranjen je ulaz na javnu raspravu o nacrtu Zakona o obnovljivim izvorima energije koju organizira Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske u Trebinju. Novinara Dubravka Curaća portir je fizički izgurao iz zgrade HET-a gdje se rasprava održavala.

– Kada smo došli na vrata portir nas je pitao za koga radimo, kada smo rekli za BN televiziju, odgovorio je da sačekamo napolju. Došla je ekipa lokalne televizije i regularno ušla, samo meni nije dozvolio ulaz. Bez obzira što se radi o javnoj raspravi koja je otvorena i za građane i za medije – kazao je Curać.

Novinarka Direkt portala Jelena Denda Borjan u razgovoru za Žurnal kaže da ni njoj prvobitno nije bio dozvoljen ulazak na javnu raspravu, ali da je poslije uspjela ući.

– Stigla sam nakon što su Curaću zabranili da uđe. Drugi portir nam je rekao da je njegov kolega, koji je zabranio Curaću da uđe, otišao kod direktora da vidi da li će ga pustiti. Vidjela sam kada se taj portir vratio i kada je novinara rukama gurao da izađe. Izašla sam za njima i pitala ga po čijoj naredbi ne dozvoljava novinarima da uđu na javnu raspravu. Odgovorio da samo radi svoj posao – kaže Denda Borjan.

Ovo nije prvi put da se u Trebinju ne dozvoljava  rad određenim novinarima. Novinarka Direkt portala Jelena Denda Borjan u razgovoru za Žurnal podsjeća da je  prije svega nekoliko dana, izaslanik predsjednice RS-a Željke Cvijanović, Slobodan Župljanin u Trebinju odbio da odgovara na pitanja Dubravka Curaća nakon čega je uslijedila verbalna rasprava između njih dvojice.

I menadžment Bolnice Trebinje nedavno je pokušao da opstruira rad novinara, kada je portparolka te ustanove rekla da pravo da postavljaju pitanja imaju samo novinari ATV-a, RTRS-a i Herceg televizije.

– Ni meni nisu dali da postavljam pitanja. Tad su se kolege pobunile, ali je portparolka rekla da ne moraju odgovarati na naša pitanja. Već godinama ne odgovaraju na upite iz Gradske uprave Trebinje. Gordan Mišević, direktor HEP-a, mi je blokirao broj da ga ne mogu nazvati. To su strašne stvari – dodaje Denda Borjan.

U razgovoru za Žurnal Dubravko Curać kaže da je razlog što mu nisu dozvolili da uđe taj što radi svoj posao i postavlja prava pitanja.

– To je privatna firma a trebala bi biti državna. Prije nekoliko dana su ovdje u Trebinju odredili da pitanja mogu postavljati samo određeni mediji za koje oni misle da dobro izvještavaju – podsjeća Curać.

– Samo podobni mediji mogu imati pristup svemu. Niti jedna javna ustanova ne poziva Direkt ni na jedan javni događaj, mi nismo ni na jednoj mailing listi osim policije. To otežava naš rad, bukvalno je postalo nepodnošljivo zato što mi više ne možemo ni na koji način da dođemo do zvaničnih informacija – ističe Denda Borjan.

Curać navodi da su nakon incidenta nadležni iz HET-a rekli da je to urađeno mimo njihovog znanja i da će odgovorni biti sankcionirani. Međutim, Curać kaže da ne vjeruje da će biti ikakvih sankcija za ovako ponašanje prema novinarima. Šta više, mišljenja je da će portir biti nagrađen.

U međuvremenu Facebook stranica Direkt portala danas je oborena i novinari nemaju pristup, a indikativno je, piše Žurnal, da je stranica oborena nakon objave teksta o Elektroprivredi Republike Srpske.

Prema saznanjima Direkt portala samo nekoliko mjeseci nakon što je Grad Trebinje, pod pritiskom javnosti, odlučio da za ugradnju reflektora na stadionu Fudbalskog kluba “Leotar” u Policama izdvoji 850.000 KM umjesto planiranih oko 1,1 milion KM, Elektroprivreda RS-a odlučila je da za renoviranje stadiona te ugradnju reflektora i finansijsku stabilizaciju ovog kluba donira 385.000 KM.

Novinarka Direkt portala Jelena Denda Borjan, nakon što im je oborena stranica portala na Facebooku za Žurnal kaže da očigledno nekome smetaju.

– Očigledno je nekome u interesu da ne pišemo jer najčešće posjete portalu dolaze preko Facebooka zbog čega bi nam inače bila blokirana stranica, nismo ništa uradili što je protivno pravilima Facebooka – naglasila je.

Izvor: zurnal.info

About The Author