Grupa stranih novinara ‘zaprepaštena’ uvjetima izvještavanja tokom Olimpijskih igara

Brojnim novinarima rečeno je da kineske vlasti moraju prvo odobriti sve izvještaje na javnim površinama prije objave

Grupa stranih novinara ‘zaprepaštena’ uvjetima izvještavanja tokom Olimpijskih igara

Grupa stranih novinara saopćila je da je Kina pooštrila ograničenja za novinare tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, suprotno međunarodnim olimpijskim propisima te je Međunarodna federacija novinara (IFJ) upozorila na uporne pokušaje kineskih vlasti da uguše slobodu medija.

Klub stranih dopisnika Kine (FCCC) navodi da je “zaprepašteno što uvjeti za nezavisno izvještavanje u Kini i dalje ne zadovoljavaju međunarodne standarde tokom Zimskih olimpijskih igara”.

Prema njihovom saopćenju vladino uplitanje u izvještavanje stranih novinara redovno se događalo tijekom Igara od 4. do 20. februara, što ilustrira izazovno radno okruženje za strane medije u Kini.

FCCC je rekao da su kineski propagandni i sigurnosni dužnosnici tokom Igara često pratili strane novinare i manipulirali ih kada su pokušavali izvještavati unutar i izvan olimpijskih objekata.

Nizozemskog novinara Sjoerda den Daasa iz Nederlandse Omroep Stichtinga (NOS) nekoliko je sigurnosnih dužnosnika silom odvuklo ispred kamere tokom direktnog prijenosa ceremonije otvaranja Igara 4. februara.

Još jednog stranog novinara kineski je dužnosnik spriječio da intervjuira jednog hongkonškog sportaša nakon skijaške trke, iako je aktivnost bila u skladu s međunarodnim olimpijskim pravilima.

Brojnim novinarima je također rečeno da kineske vlasti moraju prvo odobriti sve izvještaje na javnim površinama prije objave, dok su drugi bili na meti internetskog uznemiravanja nakon što su izvještavali o olimpijskim događajima, napominje FCCC.

Također, kineske vlasti nisu ispunile svoja obećanja da će akreditiranim stranim novinarima dopustiti da rezerviraju i vode vlastite intervjue bez prijetnje uplitanja države i da slobodno izvještavaju na javnim mjestima.

IFJ je izrazio zabrinutost zbog stalnog miješanja vlasti u Pekingu u izvještavanje stranih novinara tokom Olimpijskih igara, napominjući da je Kina iskoristila međunarodni sportski događaj da se projicira kao moćna nacija, ali njezino postupanje sa slobodom medija i dalje nije u skladu s međunarodnim standardima.

Izvor: IFJ

About The Author