Novinari poručili jasno ‘ne’ ratu i državnoj cenzuri

Mediji pozvani da ne šire dezinformacije o situaciji, a vlade pozvane da garantiranje sigurnosti onih koji izvještavaju s terena

Novinari poručili jasno ‘ne’ ratu i državnoj cenzuri

Evropska federacija novinara (EFJ) osudila je cenzuru nametnutu ruskim novinarima koji prate rusku oružanu agresiju u Ukrajini. U četvrtak su ruski novinari kritizirali rusku vojnu agresiju i pozvali na etički tretman događaja.

Ruski regulator za medije, Roskomnadzor, obavijestio je ruske medije da se od njih traži da koriste samo informacije koje dobiju iz “službenih ruskih izvora” za pokrivanje “specijalne operacije povezane sa situacijom u Luganskoj Narodnoj Republici i Narodnoj Republici Donjeck”.

Roskomnadzor je u četvrtak objavio da će mediji koje krše te zahtjeve biti odmah blokirani. Osim toga, ovi mediji bit će kažnjeni s do pet miliona rubalja (50.000 eura).

– Novinari moraju slobodno koristiti sve dostupne pouzdane izvore. Novinari su na usluzi građanima, a ne vladama. Novinari nikada ne smiju postati vojnici u informacijskom ratu. Novinarstvo je upravo suprotno od propagande – rekao je generalni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Kao i njihovi ukrajinski kolege u udruženjima novinara i Ruski sindikat novinara i medijskih radnika (JMWU) pozvali su članove da poštuju etiku i odbiju državnu cenzuru.

Dmitrij Muratov, glavni urednik ruskog lista Novaya Gazeta i dobitnik Nobelove nagrade za mir, najavio je da će sljedeće izdanje njegovih novina biti objavljeno na ruskom i ukrajinskom jeziku.

– Zato što Ukrajinu ne smatramo neprijateljskom zemljom, a ukrajinski jezik jezikom neprijatelja. Nikad to nećemo priznati – kazao je.

Ruski novinari demonstrirali su u Moskvi protiv ruske vojne agresije na Ukrajinu. Kolektiv od 70 ruskih novinara, uključujući članove redakcije Kommersant, Dozhd, Novaya Gazeta, RBC, Ekho Moskvy, The Bell, RTVI, Snoba, 7×7, Izvestia i Mediazona, potpisali su otvoreno pismo u kojem osuđuju vojsku Ruske Federacije operacija u Ukrajini: “Rat nikada nije bio i nikada neće biti metoda rješavanja sukoba i za to nema opravdanja.”

Ruski naučnici i novinari također su se izjasnili protiv vojne agresije Ruske Federacije: “Odgovornost za početak novog rata u Evropi u potpunosti je na Rusiji. Nema racionalnog opravdanja za ovaj rat. Pokušaji da se situacija u Donbasu iskoristi kao izgovor za pokretanje vojne operacije ne ulijevaju povjerenje. Jasno je da Ukrajina ne predstavlja prijetnju sigurnosti naše zemlje. Rat protiv toga je nepravedan i iskreno besmislen. Rat s Ukrajinom je korak prema nigdje”.

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) izdale su hitno sigurnosno savjetovanje za sve novinare u Ukrajini nakon odluke ruske vlade da 24. februara pokrene takozvanu “specijalnu vojnu operaciju”.

Nakon izvještaja o nizu eksplozija širom Ukrajine, pojačanim borbama i napredovanju ruskih trupa u Ukrajinu, federacije su ponudile solidarnost svojim podružnicama Nezavisnom medijskom sindikatu Ukrajine (IMTUU) i Nacionalnom sindikatu novinara (NUJU), podupirući njihov poziv novinarima da nastoje podržati etičke i profesionalne standarde suočeni s porastom dezinformacija.

IFJ i EFJ pridružile su se ukrajinskim podružnicama IMTUU i NUJU u upozoravanju medija na širenje dezinformacija o situaciji i pozivali na sigurnost novinara koji izvještavaju s terena.

Počeli su postavljati protokole za podršku svojim članovima na terenu. NUJU je pokrenuo telefonsku liniju i najavio osnivanje komisije za podršku novinarima.

Sergiy Tomilenko, predsjednik NUJU-a, je rekao da je sigurnost stotina novinara na prvoj liniji borbi i sigurnost medijskih djelatnika širom zemlje njihov osnovni prioritet.

– Naš Sindikat formirao je posebnu komisiju za praćenje i odgovor na situaciju. Pokušavamo djelotvorno raditi u kontekstu trenutne ruske vojne agresije. Zahvalni smo novinarima iz cijelog svijeta na solidarnosti i riječima podrške ukrajinskim novinarima u ovim teškim vremenima – dodao je.

Serhiy Shturkhetskyy, predsjednik IMTUU-a je kazao da ukrajinski novinari riskiraju svoje živote kako bi rekli istinu te ih je pozvao da poštuju sigurnosna pravila, a strane novinare da koriste provjerene izvore informacija.

IFJ i EFJ istaknuli su rizike za sigurnost novinara, nadzor i ometanje njihove komunikacije, kao i ograničenja njihova kretanja u i iz ciljanih područja. IFJ je izdao popis mjera opreza kojih se trebaju pridržavati novinari koji izvještavaju u Ukrajini, uključujući osiguravanje protokola o kontaktima, osiguravanje prijava s terena i sigurnost putovanja.

Predsjednik IFJ-a Younes M’Jahed izrazio je solidarnost s novinarima koji riskiraju da budu pod nadzorom svih strana u pokušaju da kontroliraju sadržaj zbog čega je pozvao na provjeru činjenica, izbjegavaju brzo izvještavanje i osiguraju da njihove priče poštuju temeljna etička načela navedena u Globalnoj povelji etike za novinare.

Predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård naveo je da napad na Ukrajinu nije samo rat u Ukrajini, to je rat protiv svih demokratija – to je napad na sve nas.

– Kao novinari, naša je uloga biti temeljni stup za demokratiju i za građane. Moramo, u međunarodnim organizacijama za novinare i medije, učiniti sve da zaštitimo svoje članove i osigurati da građani budu dobro informirani, a ne dezinformirani propagandom – dodao je.

U međuvremenu Evropska konfederacija sindikata (ETUC) organizirala je demonstracije na kružnom toku Schumann u Briselu kako bi pozvali na mir, a Esther Lynch, zamjenica glavnog tajnika ETUC-a naglasila je da je Rusija izvršila napad na Ukrajinu te da smo na smrtonosnog rata u Evropi.

– Večeras je u Briselu summit na kojem će se okupiti premijeri i predsjednici iz cijele Evropske unije kako bi razgovarali o svom odgovoru. Za zaposlene ljude u Ukrajini, Rusiji i drugdje, uključujući i EU, postoji ozbiljna opasnost od ozbiljnih posljedica – po život i pravdu – dodala je.

U tim okolnostima, kaže, sindikalisti moraju pozvati na mir, dijalog i zaštitu ljudi jer se ne smije propustiti prilika da se demonstracijama pokaže da su radnici i njihovi sindikati apsolutno odlučni.

– Stoga će se današnje demonstracije nastaviti i zajedno ćemo podići glas za mir i također ćemo zajedno u tišini stajati za mir u Ukrajini. Naš poziv bit će ‘Zaštitimo ljude – mir i dijalog, mir i pravda, mir i demokracija’ – naglasila je.

Izvor: EFJ

About The Author