Poziv novinarima na poštovanje ljudskih prava LGBTQ osoba i novinarske etike

Iz Udruženja BH novinari posebno su skrenuli pažnju urednicima portala na potrebu upravljanja komentarima ispod vijesti i drugih sadržaja o Povorci ponosa

Poziv novinarima na poštovanje ljudskih prava LGBTQ osoba i novinarske etike
Foto: theleaders-online.com

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je osudio kršenja prava i sigurnosti LGBTQ osoba kroz medijske sadržaje i izvještaje kojima se problematiziraju pripreme i okolnosti organiziranja prve Povorke ponosa u Bosni i Hercegovini, koja će biti održana 8. septembra u Sarajevu pod nazivom „Ima izać“.

Korištenje govora mržnje i huškačke retorike prema pripadnicima LGBTQ zajednice, uvredljivih i nehumanih kvalifikacija, negiranje njihovih ljudskih prava i vladavine zakona, posebno kroz nekritičko prenošenje izjave političara, drugih  javnih zvaničnika i građana o predstojećoj Povorci ponosa, nespojivi su sa standardima profesionalnog novinarstva i etičkim vrijednostima, propisanima za medijske profesionalce u kodeksima za elektronske, štampane i online medije.

Posebno je nedopustivo skretanje pažnje javnosti s ključnog motiva organiziranja ovog događaja, utemeljenog na zaštićenim ljudskim pravima LGBTQ osoba kao i svih drugih pripadnika manjinskih grupa u BiH, na izvještavanje o kontra protestima, nestrpljivosti, opasnostima ovog događaja za vrijednosti bh. društvo u cjelini ili određenih njegovih dijelova, kao i licitiranjem s tim ko je za ili protiv Povorke ponosa.

Upravni odbor Udruženja BH novinara stoga poziva sve urednike i novinare da s mnogo više profesionalne odgovornosti i senzibiliteta prema ljudskim pravima LGBTQ izvještavaju o predstojećoj Povorci ponosa, vodeći računa o pluralističkom i kritičkom pristupu, naročito kod prenošenja izjava političara i javnih zvaničnika koje mogu dovesti u pitanje ovaj događaj ili ugroziti sigurnost njegovih organatora, a kasnije i svih sudionika.

U tom kontekstu posebno su skrenuli pažnju urednicima portala na potrebu upravljanja komentarima ispod vijesti i drugih sadržaja o Povorci ponosa, te su ih pozvali na brisanje komentara koji su suprotni slobodi izražavanja, uvažavanju različitosti, pluralizmu mišljenja i sprečavanju svih oblika diskriminacije.

Iz ovog novinarskog udruženja pozvali su sve novinare da se na web stranici povorkaponosa.ba detaljno informiraju na koji način mediji mogu doprinijeti fer i balansiranom izvještavanju o LGBTQ zajednici u BiH i samoj Povorci ponosa.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author