‘Truth Social’ naglašava potrebu za politički i ideološki neutralnim platformama društvenih medija

Napad na Kapitol pokazuje da „hranjenje“ građana ideološki pristranim vijestima i informacijama predstavlja ozbiljnu opasnost za demokratiju

‘Truth Social’ naglašava potrebu za politički i ideološki neutralnim platformama društvenih medija

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump pokrenuo je “Truth Social” platformu društvenih medija čime otvoreno govori o svojoj želji da okupi one koji dijele vrijednosti njezina osnivača.

Iako je sasvim legitimno da medijske kuće brane i promoviraju svoju poziciju, digitalne platforme i društveni mediji koji oblikuju i strukturiraju internetsku javnu arenu trebali bi biti dužni poštivati ​​političku, ideološku i vjersku neutralnost, kažu Reporteri bez granica (RSF).

Najnovija društvena mreža na svijetu, koja bi trebala postati potpuno operativna u Sjedinjenim Državama do kraja mjeseca, Truth Social Donalda Trumpa očito je namijenjena političkoj poziciji i stoga alarmira RSF koji je zabrinut zbog opasnosti digitalne platforme i pristranosti društvenih medija.

RSF želi da sve internetske platforme i društveni mediji budu u obavezi poštivati ​​političku, ideološku i vjersku neutralnost, kako je definirano u članu 26. Međunarodnog partnerstva za informiranje i demokratiju, koje je kreirana kao rezultat inicijative RSF-a i kojoj se pridružilo 45 vlada.

Svako bi trebao imati slobodu reći što želi u javnoj online areni, ali sama arhitektura javne arene ne bi trebala biti pristrasna. To je važan preduvjet za demokratsku informacijsku arenu.

Invazija na Kapitol 6. januara 2021. godine Trumpovih pristaša koje je radikalizirao Parler, usluga društvenih mreža koju je osnovao Trumpov saveznik, predstavlja uznemirujući presedan. To pokazuje da „hranjenje“ građana ideološki pristranim vijestima i informacijama predstavlja ozbiljnu opasnost za demokratiju, a to je put kojim je Trump odlučio krenuti s Truth Social.

Trump Media & Technology Group, tvorac društvene mreže, rekao je u saopćenju u oktobru prošle godine da je njegov cilj bio “stvoriti suparnika liberalnom medijskom konzorciju” i suprotstaviti se velikim tehnološkim kompanijama koje su “koristile svoju jednostranu moć da ušutkaju suprotstavljene glasove u Americi”.

– Ovo je trend koji vidimo u posljednje vrijeme. Takva vrsta platforme korisnicima interneta nudi mogućnost pridruživanja homogenoj zajednici ljudi. Izjave Truth Sociala predstavljaju Donalda Trumpa kao veliku atrakciju zajednice, što daje vrlo jasan pokazatelj tona informacija koje će ondje kružiti – ocjenjuje Vincent Berthier, šef tehničkog odjela RSF-a.

Za sada je implementacija aplikacije Truth Social planirana samo u Sjedinjenim Državama, no druge platforme sa sličnom ideologijom poput GETTR-a, koji je također osnovao bliski Trumpov saveznik, već se koriste u Evropi.

Kao odgovor na ove nove, politički pristrane platforme, RSF ponavlja poziv koji je uputio 15. februara za ambicioznijom provedbom Zakona o digitalnim uslugama (DSA) Evropske unije.

DSA bi trebao zahtijevati da platforme poštuju političku, ideološku i vjersku neutralnost, ali kako sada previđa samo će najvažnije platforme morati prihvatiti ograničavajuće zahtjeve.

Bez obzira na broj korisnika, sve platforme i društvene mreže trebale bi biti dužne provoditi redovne evaluacije sistemskog uticaja i načina na koji funkcioniraju i objavljivati ​​rezultate tih evaluacija, kažu iz RSF-a.

Bez ovih mjera zaštite, DSA će dopustiti da se historijska prilika propusti, a platforme koje se odluče za model temeljen na političkoj pristranosti mogle bi odlučiti ostati ispod određenog praga pretplatnika kako bi izbjegle bilo kakvo ispitivanje načina na koji rade.

Sjedinjene Američke Države rangirane su na 44. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2021. godinu.

Izvor: RSF

About The Author