Marokanski YouTuber osuđen zbog uvrede kralja, egipatski YouTuber uhapšen zbog kritiziranja predsjednika

Četiri godine zatvora za Marokanca, a za Egipćana tužioci navode kao razlog za hapšenje podsticanje protesta na svrgavanje vlade

Marokanski YouTuber osuđen zbog uvrede kralja, egipatski YouTuber uhapšen zbog kritiziranja predsjednika

Poznati marokanski ‘YouTuber’ osuđen je na četiri godine zatvora i novčano je kažnjen s oko 4.000 dolara nakon što je proglašen krivim za vrijeđanje kralja te zemlje.

Mohamed Sekkaki uhapšen je ranije ovog mjeseca nakon što je kritizirao govore kralja Mohameda i nazvao Marokance magarcima.

Protiv presude planira uložiti žalbu.

U odvojenom slučaju, novinar i aktivist za ljudska prava Omar Radi uhapšen je jer je navodno objavio uvredljiv post na Twitteru protiv jednog sudije. Mora ostati u pritvoru do 2. januara, rekao je njegov advokat.

Organizacije za ljudska prava izrazile su zabrinutost jer su prijetnje po lične slobode sve veće u Maroku.

Kralj Mohamed VI odrekao se nekih ovlasti i dodijelio ih izabranoj vladi nakon protesta tokom Arapskog proljeća 2011. godine, ali analitičari ističu da još uvijek ima posljednju riječ o najvažnijim pitanjima u zemlji.

S druge strane, egipatske vlasti uhapsile su internetskog komičara koji je na YouTube snimku kritizirao predsjednika Abdela-Fattaha el-Sissija, javili su lokalni mediji.

Shady Sorour uhapšen je na međunarodnom aerodromu u Kairu početkom ove sedmice po dolasku iz Sjedinjenih Američkih Država. Lokalni list na arapskom jeziku Al-Masry Al-Youm izvijestio je da će mu se suditi zajedno s nizom drugih optuženih.

Tužioci navode kao razlog za hapšenje podsticanje protesta na svrgavanje vlade.

Mohamed Lotfy, izvršni direktor egipatske Komisije za prava i slobode, kazao je da je Sorour odbio pravno savjetovanje tokom prvog kruga ispitivanja. Loftijeva grupa aktivno je branila uhapšene u akciji vlasti koja je u toku.

Sorour živi od 2016. godine u inostranstvu.

Posljednjih godina 24-godišnjak, koji je također glumac, stekao je slavu na Youtubeu satiričnim videima koji su privukli milione gledaoca.

Prošle jeseni objavio je video “Dosta el-Sissi” u kojem je podržao pozive egipatskog biznismena Mohameda Alija da se građani podignu protiv vlade predsjednika. U videu Sorour igra i uloge oca i mladića koji se prepiru o stanju zemlje.

Otkad je postao predsjednik, el-Sissi je suzbijao neslaganje s njegovim  režimom, zatvarajući na hiljade osoba koji su mu se usprotivili.

About The Author