OTVOREN KONKURS ZA NOVINARSKU STIPENDIJU “JIRI DIENSTBIER JOURNALISM FELLOWSHIP”

Radio Slobodna Evropa (RSE) otvara konkurs za novinarsku stipendiju “Jiri Dienstbier Journalism Fellowship” za 2018 – 2019. godinu. Namjera ove stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana da unaprijede svoju profesiju uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti. Ova prestižna stipendija zajednička je inicijativa Ministarstva inostranih poslova Češke Republike i Radija Slobodna Evropa, inspirisana […]

OTVOREN KONKURS ZA NOVINARSKU STIPENDIJU “JIRI DIENSTBIER JOURNALISM FELLOWSHIP”

Radio Slobodna Evropa (RSE) otvara konkurs za novinarsku stipendiju “Jiri Dienstbier Journalism Fellowship” za 2018 – 2019. godinu.

Namjera ove stipendije je da pomogne novinarima iz zemalja Zapadnog Balkana da unaprijede svoju profesiju uz podršku medijskog pluralizma i nezavisnosti.

Ova prestižna stipendija zajednička je inicijativa Ministarstva inostranih poslova Češke Republike i Radija Slobodna Evropa, inspirisana Dienstbierovim doprinosom novinarstvu, inostranoj politici i ljudskim pravima. Namijenjena je i da unaprijedi legat Radija Slobodna Evropa – promovisanje pravednijih i otvorenijih društava posredstvom novinarstva.

Odabrani stipendisti će biti raspoređeni u nekom od dopisništava Balkanskog servisa Radija Slobodna Evropa, a potom i u centralnoj redakciji u Pragu gdje će učiti od iskusnih profesionalaca. Program obuke pomaže stipendistima u učenju i savladavanju najsavremenijih multimedijalnih vještina, dok ih uključuje i u dnevne uredničke diskusije koje informišu o profesionalnom i nezavisnom novinarstvu.

U razmatranje se uzimaju i prijave novinara iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Stipendija traje od 19. novembra/studenog 2018. do 28. juna/lipnja 2019.

Popunjene prijave moraju biti napisane na engleskom jeziku i poslane na e-mail adresu [email protected] do 06.00 sati po Centralnoevropskom vremenu 1. juna/lipnja 2018.

Odabrani stipendisti biće informisani do 9. jula / srpnja 2018. godine.

Prijavu za stipendiju možete preuzeti ovdje.

About The Author