Desir osudio Dodikov istup protiv portala Klix.ba

Reagirala su i novinarska udruženja, koja osuđuju istup člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Desir osudio Dodikov istup protiv portala Klix.ba
Foto: OSCE

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir osudio je jučerašnji komentar člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloarad Dodika, koji je portal Klix.ba nazvao neprijateljskim za Republiku Srpsku.

Desir je u objavi na svom Twitter profilu naveo da su takve optužbe neprihvatljive i mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju sigurnosti novinara.

Reagirala su i strukovna udruženja novinara koja su osudila takav istup člana državnog Predsjedništva BiH i lidera Saveza nezavisnih socijaldemomokrata (SNSD).

Iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari zahtijevaju da Dodik prestane s nasiljem nad medijima, te svoj odnos prema medijima i novinarima uskladi s demokratskim vrijednostima i medijskim slobodama koje uključuju slobodu kritike javnih zvaničnika, poštivanje normi pristojne komunikacije i uvažavanje uloge medija u društvu.

– Zbog učestalosti napada, njihovog paranoičnog ponavljanja i brutalnosti, BH novinari će zatražiti od Evropske federacije novinara, Vijeća Evrope i Ureda OSCE-a za slobodu medija posebne reakcije i intervencije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara u cijeloj BiH, posebno u entitetu Republika Srpska – navodi se u saopćenju.

Društvo novinara Bosne i Hercegovine smatra da je javno optuživanje medija ili pojedinih novinara kao “neprijatelja” postao, na žalost, učestali vid pritiska na medije u BiH.

Podsjećaju da je Dodik svojevremeno na gotovo identičan način prozivao novinare BNTV, a nedavno ponovo, na konferenciji za medije, nazvao izdajnicima BNTV i novinara Vladimira Kovačevića, kolegu koji je preživio pokušaj ubistva zbog izvještavanja sa skupa “Pravda za Davida”.

Upozorili su da ovakav vid neprimjerenog kvalificiranja medija indirektno može imati za posljedicu i ugrožavanje njihove sigurnosti, posebno u atmosferi uzavrele političke situacije – stoji u saopćenju Društva novinara BiH.

Na posebnom zasjedanju Narodne Skupštine Republike Srpske, u srijedu u Banjoj Luci, Dodik je portal Klix.ba nazvao “neprijateljskim medijem” za Republiku Srpsku.

Izvor: Fena

About The Author