Meksički novinar ubijen u Tijuani

Margarito Martinez radio je za nekoliko nacionalnih i međunarodnih novinskih kuća koje pokrivaju kriminal i nasilje bandi

Meksički novinar ubijen u Tijuani
Foto: CNN / Ilustracija

Meksički fotoreporter Margarito Martinez preminuo je nakon što je upucan u glavu ispred svoje kuće u gradu Tijuani na sjevernoj granici Meksika, potvrdili su dužnosnici.

Margarito Martinez (49) radio je više od desetljeća u Tijuani za nekoliko nacionalnih i međunarodnih novinskih kuća koje pokrivaju kriminal bandi i nasilje koje je ostavilo ožiljke u gradu koji se nalazi na američko-meksičkoj granici nasuprot San Diega.

Ured glavnog državnog tužitelja u matičnoj državi Tijuane, Baja California, rekao je da su dužnosnici koji su odgovorili na poziv hitne pomoći oko podneva pronašli Martinezovo tijelo ispred njegove kuće s povredom glave uzrokovanom vatrenim oružjem.

Martinez je bio uključen u državni program koji ima za cilj zaštitu života novinara, a nedavno je postao dio tog programa jer je primao prijetnje.

Tijuana je postala jedan od najnasilnijih gradova Meksika zbog sukoba među narko-bandama uhvaćenim u ratovima oko krijumčarskih ruta.

Komisija za ljudska prava Baja California osudila je Martinezovo ubistvo, navodeći da je svaki napad na novinare napad na slobodu izražavanja i pravo društva da bude informirano.

Martinez je drugi novinar ubijen ove godine u Meksiku, nakon smrti Josea Gamboe prošle sedmice u jugoistočnoj državi Veracruz.

Od 2000. do 2021. godine grupa za ljudska prava ARTICLE 19 registrirala je 145 ubistava novinara u Meksiku, uz sedam smrtnih slučajeva zabilježenih prošle godine.

Izvor: Reuters

About The Author