FTV I BHT1: Kako su Vučić i Dodik preko noći postali faktori mira i sigurnosti?

Sastanak dva lidera mogao je biti poslastica, jer je Vučić zahtijevao od Dodika povratak u državne institucije. FTV je prepoznala značaj vijesti, ali je nije razradila. BHT1 iskazuje potpunu nezainteresiranost za ozbiljno praćenje događaja

FTV I BHT1: Kako su Vučić i Dodik preko noći postali faktori mira i sigurnosti?
Foto: Slobodna Bosna

 

FTV: Šta se dešava u Krajini?

  1. – 17. januar 2022.

ZAŠTO SE VUČIĆ OGRAĐUJE? Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Milorada Dodika da se srpski predstavnici vrate u državne institucije, a FTV (Merima Adembegović) ispratio je ovu vijest kao središnju političku priču. U najavi se ističe da je to prvi sastanak dvojice političara nakon što su Dodiku izrečene američke sankcije, a u prilogu se daju njihove izjave u kojima obojica lidera ponavljaju već uveliko poznate stavove. Ipak, izostala je ozbiljnija obrada. Šta je razlog Vučićevog „diplomatskog ograđivanja“, kako je to u udarnoj špici dobro imenovano? Šta o potezu šefa naprednjaka kažu njegovi politički protivnici u Srbiji? A šta opozicija u Republici Srpskoj? Je li Vučićev poziv iskren ili se radi o predizbornom gegu? Ili o iznuđenom potezu pod pritiskom evropskih zvaničnika? Šta god da je posrijedi, nije bilo dovoljno samo prenijeti izjave glavnih aktera i tu staviti tačku, ako se već radi o top političkoj priči.

KO JE VLAST, A KO OPOZICIJA? Zdravstvenim radnicima u Bihaću nisu isplaćene decembarske plate, a sindikalci prijete i generalnim štrajkom. Urednica Dejana Regoje obradila je ovu vijest kao drugu u Dnevniku 2, i to je pohvalno jer često događaji koji nisu u Sarajevu i Banjaluci ne dobijaju jednaku pažnju. U prilogu se spominje kako je teško očekivati rasplet jer vladajuća većina više nije sigurna, ali se ne objašnjavaju kantonalni politički odnosi. Ko čini vlast? Ko obavlja funkciju ministrice zdravlja? Kako njihove poteze komentariše opozicija? U prilogu se morala pojaviti barem ministrica zdravlja jer nevolje zdravstvenih radnika su i prvorazredno političko pitanje.

KADA REPORTERKA POENTIRA U PRILOGU: FTV je dva dana zaredom pratila sindikalne proteste zdravstvenih radnika u Unsko-sanskom kantonu, pa je Dnevnik 2 juče otvoren viješću o štrajku upozorenja uposlenika Doma zdravlja u Velikoj Kladuši. Reporterka Enesa Hrustanović spada u novinare koji u nekoliko rečenica znaju skicirati stanje stvari i sažeti svu problematiku. Hrustanović na kraju priloga poentira da je matematički nemoguće da zastupnici u kantonalnoj skupštini shvate sestre, tehničare, doktore i policajce koji najavljuju štrajk zbog neisplaćenih i malih plata jer su većini zastupnika prosječna primanja tri hiljade maraka. Istovremeno, u prošloj godini nisu imali više od deset sjednica, dok zdravstveni radnici u eri pandemije izgaraju od posla. Sve pohvale novinarki što je jednim detaljem i brojkom objasnila svu istinu stvorenog socijalnog jaza između onih koji donose odluke i onih koji obavljaju esencijalne djelatnosti.

OCJENA: 5

 

BHT1: Vučić i Dodik – faktori mira i sigurnosti

  1. – 17. januar 2022.

 

EKONOMSKO ILI POLITIČKO PITANJE? BHT1 (Milan Đurović) javlja da je neizvjesna uplata druge tranše makroekonomske pomoći EU-a našoj zemlji, i to ponajviše zbog političke blokade i zastoja u reformama. Ekonomski analitičari vjeruju da će pomoć biti uslovljena napretkom u procesu EU integracija, a da je u izbornoj godini teško očekivati napredak. Izostanak reformi i prijetnja da se izgube dragocjena sredstva ekonomske pomoći nisu samo tema ekonomskih analitičara već i političara. Šta na to kažu vladajući političari, a šta opozicija? Ko snosi najveću političku odgovornost? Gdje su u prilogu bili ministri i drugi izvršni funkcioneri kojima je u opisu posla da namaknu sredstva dostatna za oporavak zemlje? Novinari i urednici ne smiju zabijati glavu u pijesak izbjegavajući da od političkih priča prave priloge u kojima se odgovorni pozivaju na odgovornost.

FAKTORI MIRA I SIGURNOSTI: Vučićev poziv Miloradu Dodiku da se vrati u državne institucije, BHT1 je ispratio ocjenom da su obojica lidera na sastanku pozivali na mir i sigurnost u regionu. Poslije toga je prenijeta izjava lidera SNSD-a i tu je stavljena tačka. Urednica Blažica Krišto nije se pitala je li na pomolu promjena Dodikove politike, da li to sankcije postižu prve efekte, kako sastanak komentariše opozicija… Umjesto ispitivanja političke pozadine sastanka kojim se omekšava Dodik, priča je ukrašena slovom o pomirljivim tonovima dvojice političara. Ovdje je zanimljivo prisjetiti se da je BHT1 i u ranijim prilikama, prateći top političke priče u koje je uključen Dodik, redovno ispuštao opoziciju iz izvještaja. U većem broju slučajeva kada se razmatrala Dodikova politika blokada i prijetnji secesijom, ne daje se mogućnost opozicionim liderima da iznesu svoje mišljenje. Isto je bilo i sada kada se naslućuje promjena kursa.

KONAČNO I OPOZICIJA DOBIJA RIJEČ: Urednik Anel Nurković je ispravio grešku, pa smo konačno u istom izvještaju čuli i stavove vlasti i opozicije o mogućem raspletu političke krize i povratku srpskih funkcionera u državne institucije. Predsjednik SNSD-a najavljuje to kao sasvim realnu mogućnost, dok mu u opoziciji zamjeraju ovo iznenadno „pacificiranje“. BHT1 je za promjenu zabilježio stavove obje strane, ali se nisu hrabrije upustili u prirodu političkih odnosa. Je li to opozicija zauzima tvrđi stav od Dodika? Koji su sljedeći Dodikovi potezi?

OCJENA: 3

KOMPARATIVNA ANALIZA: U postprazničnoj atmosferi, ili vremenu poslije američkih sankcija, kao da se utišala i politička scena. Ipak, sastanak Aleksandra Vučića i Milorada Dodika bio je prava poslastica jer je prvi među naprednjacima zahtijevao od Dodika da se vrati u državne institucije. FTV je u naslovu prepoznala da se radi o „diplomatskom ograđivanju“ iz Srbije, ali se u prilogu nisu upustili dublje u priču. BHT1, s druge strane, bio je potpuno nezainteresovan za praćenje mogućeg raspleta političke krize. Oni su tek prenijeli Dodikovu izjavu i zaključili da su se čule poruke mira i stabilnosti, a u narednim danima su prenosili izjave svih aktera. Od javnih televizija se očekuje da zagrebu ispod površine datih izjava i da javnosti predoče stvarni karakter političkih odnosa. Top političke teme se ne mogu pratiti tako što se prenose izjave glavnih aktera bez da se preispituju njihovi motivi i stvarne namjere.

 

Plus sedmice

BHT1

BHT1 je tokom cijele sedmice izvještavao o novim poskupljenjima životnih namirnica.

FTV

Prilog izvanredne Enese Hrustanović o štrajku upozorenja zdravstvenih radnika u USK. Koncizno, uz jasnu i jaku poentu.

 

Minus sedmice

BHT1

BHT1 uporno izbjegava da se upusti u hrabrije ispitivanje političkih odnosa u vrućim političkim pričama. Tako je i bilo po novom sastanku Vučića i Dodika iako srpski predsjednik zahtijeva od lidera SNSD-a promjenu retorike i politike.

FTV

Sastanak Vučić-Dodik zahtijevao je veću pažnju i analitičkiji pristup.

 

About The Author