Vlada najavila da će ukinuti finansiranje BBC-ja pretplatom

Trenutna britanska vlada kritizirala je više puta vijesti BBC-ja, tvrdeći da su pristrasne te da pregovori o taksi utiču na negativno izvještavanje o premijeru

Vlada najavila da će ukinuti finansiranje BBC-ja pretplatom
Foto: BBC

BBC-jeva TV pretplata bit će ukinuta 2027. godine te je najavljeno zamrzavanje finansiranje te medijske kuće u iduće dvije godine, najavila je britanska vlada, što je potez koji će BBC prisiliti da zatvori određene servise i dodatno smanji troškove, piše The Guardian.

Očekuje se da će ministrica kulture, Nadine Dorries, potvrditi da će cijena godišnje pretplate, koja se treba platiti kako bi se dobio pristup televizijskom programu uživo i servisu iPlayer, ostati 159 funti do 2024. godine prije nego se malo poveća za iduće tri godine.

Kazala je da će ovo značiti i prekid dosadašnjeg modela financiranja BBC-ja temeljenog na plaćanju takse, čime će u pitanje doći dugoročna finansijska budućnost i uređivačka nezavisnost tog javnog medijskog servisa pod konzervativnom britanskom vladom.

– Ovo je posljednja objava o plaćanju takse. Dani kad su starijim osobama prijetili zatvorskim kaznama i stalno im kucali na vrata da provjere plaćaju li taksu, završeni su. Vrijeme je da porazgovaramo o novim načinima finansiranja te o podržavanju i prodaji sadržaja – kazala je Dorries.

Odluka, koju su potvrdili izvori iz vlade, dio su mjera dizajniranih kako bi premijer Boris Johnson povratio podršku javnosti nakon što su sa svih strana počeli stizati zahtjevi za njegovom ostavkom.

BBC će s Vladom morati pregovarati o posve novom modelu finansiranja kad 2027. godine istekne rok do kojeg smiju ubirati TV taksu. Novi oblici finansiranja mogli bi uključivati pretplatu gledaoca za sadržaj, djelomičnu privatizaciju ili direktno finansiranje od države.

– Bit će mnogo nezadovoljnih glasova, zabrinutih za sudbinu omiljenih emisija, no BBC će morati naučiti kako uštedjeti, baš kao i sve ostale djelatnosti. Ovo će biti posljednji pregovori o BBC-jevoj TV taksi. S poslom počinjemo sljedeće sedmice kako bismo iznašli novu formulu finansiranja -kazala je Dorries, dodajući da je to kraj BBC-ja kakvog poznajemo.

Izvor iz vlade dodao je kako je ovo ‘kraj državne televizije’ i pohvalio rast američkih privatnih kompanija poput Netflixa i YouTubea.

Iako će BBC od taksi nastaviti primati 3,2 milijarde funti godišnje, troškovi proizvodnje programa sve su veći zbog inflacije i konkurencije poput Netflixa. Zbog toga će BBC morati ozbiljno srezati troškove od više stotina miliona funti.

Zbog inflacije je BBC-ju bilo dozvoljeno da povisi iznos takse za 5,1 posto, čime će se iznos godišnje takse za gledaoce u aprilu povećati na 167 funti godišnje.

BBC je već napravio ozbiljne rezove troškova, ponajprije iza scene, što znači da će se idući krug rezanja odnositi i na program uživo. Publika bi se, stoga, trebala pripremiti da će na BBC-ju biti manje visokobudžetnog dramskog programa i sportskih prijenosa te više jeftinijih emisija, a neki će se kanali posve ugasiti. To bi moglo narušiti povjerenje u BBC ako se publici počne činiti da ne dobivaju pravu vrijednost za svoj novac.

BBC se već počeo pripremati za ukidanje takse, s prijedlozima poput univerzalne pretplate ili finansiranja svog programa iz poreza – iako bi to moglo potkopati uređivačku nezavisnost i ostaviti BBC na milost i nemilost hirovima politike.

No pretvoriti BBC u platformu nalik Netflixu, vrlo je teško zbog vrlo velike popularnosti radija i besplatnih TV servisa koji se ne mogu naplaćivati.

Pregovori o budućnosti finansiranja BBC-ja i iznosa takse traju već neko vrijeme, a konačan bi dogovor trebao biti postignut na jesen. Trenutna britanska vlada u više je navrata kritizirala vijesti BBC-ja, tvrdeći da su pristrasne te da pregovori o taksi utiču na negativno izvještavanje o premijeru.

Otkako je sadašnja koalicija došla na vlast, BBC je pretrpio nekoliko rezova troškova, a Vlada je čak nagovorila tu medijsku kuću da ukine pretplatu svima iznad 75 godina, te onda opet okrivila BBC kad je ta povlastica za starije ukinuta.

Izvor: The Guardian/Jutarnji list

About The Author