Musk suspendirao novinare koji su pisali o njemu s Twittera

Suspendirani su računi više od šest novinara CNN-a, New York Timesa, The Washington Posta i drugih medija

Musk suspendirao novinare koji su pisali o njemu s Twittera

Twitter je u četvrtak navečer suspendirao račune više od šest novinara CNN-a, New York Timesa, The Washington Posta i drugih medija, jer ih je vlasnik kompanije Elon Musk optužio da su objavili “koordinate za atentat” na njega i njegovu porodicu, međutim Washington Post tvrdi da nije imao uvid u bilo kakve dokaze da je neko od novinara to učinio.

Suspenzija računa došla bez upozorenja ili objašnjenja Twittera, a dogodila su se dan nakon što je Twitter promijenio svoju politiku o dijeljenju “informacija o lokaciji” i suspendirao račun @ElonJet koji je koristio javne podatke o letu Muskovog privatnog aviona.

Mnogi od novinara uključujući tehnološkog izvjestitelja Washington Posta Drewa Harwella, pratili su tu promjenu pravila, kao i Muskove tvrdnje da su on i njegova porodica bili ugroženi dijeljenjem lokacije.

Twitter nije direktno odgovorio na pitanja o suspenzijama. No Musk je na Twitteru sugerirao, bez dokaza, da su novinari otkrili privatne informacije o njegovoj porodici, poznate kao doxxing.

Harwell, čije su najnovije priče pokrivale zabranu @ElonJeta i porast neutemeljenih tvrdnji na Twitteru, otkrio je u četvrtak da se nije mogao prijaviti na svoj račun. Najmanje osam drugih novinara suspendirano je iste večeri, uključujući tehnološkog izvjestitelja New York Timesa Ryana Maca.

Novinar CNN-a Donie O’Sullivan suspendiran je nedugo nakon što je objavio tweet o Muskovoj tvrdnji da je “ludi pratitelj” progonio njegovog sina u Los Angelesu, a Matt Binder, novinar Mashablea, tweetao je o O’Sullivanovoj suspenziji kada je i njegov račun suspendiran.

Račun nezavisnog novinara Tonyja Webstera također je suspendiran od četvrtka navečer. Kao i računi bivšeg voditelja MSNBC-a Keitha Olbermanna, novinara Intercepta Micaha Leeja, dopisnika Glasa Amerike Stevea Hermana, Aarona Rupara, pisca Substacka koji je imao gotovo 800.000 pratitelja na Twitteru.

– Nemoguće je izjednačiti Twitterove težnje za slobodom govora sa suspendiranjem računa novinara. Prvi amandman štiti Muskovo pravo da to učini, ali to je užasna odluka. Njihove račune treba odmah vratiti – rekao je izvršni direktor Američke unije za građanske slobode Anthony D. Romero.

Musk je tweetao da će suspenzije trajati sedmicu dana, iako je nekoliko novinara Twitter obavijestio da su trajno suspendirani. Kasnije te noći proveo je anketu na Twitteru o tome kada bi trebao ponovno aktivirati račune, ali ju restartovao nakon što je većina ispitanika rekla da bi to trebao učiniti odmah.

Musk je kupio Twitter za 44 milijarde dolara krajem oktobra i odmah krenuo s poništavanjem mnogih politika prethodne uprave protiv govora mržnje i dezinformacija. Počeo je s vraćanjem računa bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa i drugih računa suspendiranih pod prijašnjim upravljanjem.

Izvor: The Washington Post

About The Author