Naučnici kritizirali izvještavanje njemačkog Bilda o pandemiji

List je u subotu objavio fotografije trojice naučnika s naslovom “Trojstvo stručnjaka zadaje nam frustraciju za praznike”

Naučnici kritizirali izvještavanje njemačkog Bilda o pandemiji

Grupa koja predstavlja glavne njemačke naučne organizacije optužila je najprodavanije novine u zemlji za doprinos javnom neprijateljstvu prema naučnicima tokom pandemije koronavirusa.

U saopćenju, Savez naučne organizacije kritizirao je nedavni izvještaj Bilda zbog izdvajanja trojice istraživača koji su pozvali na stroža ograničenja za smanjenje zaraze Covida-19 u Njemačkoj.

List je u subotu objavio fotografije trojice naučnika s naslovom “Trojstvo stručnjaka zadaje nam frustraciju za praznike”. To je došlo nekoliko dana nakon što su njemački savezni i državni dužnosnici pristali pooštriti postojeća ograničenja, posebno za revakcinirane osobe, usred povećanja broja oboljelih.

Savez je rekao da bi tvrdnja da su trojica istraživača lično odgovorni za nepopularne mjere moglo “lako pridonijeti klimi mišljenja koja je drugdje već dovela do toga da naučnici budu izloženi ili im prijeti fizičko ili psihičko nasilje”.

Rečeno je da bi izvještavanje i rasprava utemeljena na činjenicama bili poželjniji i učinkovitiji.

Izdavač Axel Springer, koji je vlasnik Bilda, rekao je da razumije kritike i da ih je ozbiljno shvatio.

– Naučnici zaslužuju naše poštovanje. Kritike naučnika i njihovih prijedloga moraju biti moguće, ali to uvijek treba učiniti na odgovarajući način- stoji u saopćenju kompanije i dodaje da to vrijedi i za Bild. Američka investicijska kompanija KKR ima veliki udio u izdavačkoj kući Axel Springer.

Izvor: AP

About The Author