Osumnjičeni za ubistvo novinara Jamala Khashoggija uhapšen u Parizu

Ubistvo je izazvalo globalnu pometnju i narušilo imidž de facto vladara Saudijske Arabije, prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji negira bilo kakvu umiješanost u ubistvo

Osumnjičeni za ubistvo novinara Jamala Khashoggija uhapšen u Parizu

Saudijac Khaled Aedh Alotaibi, osumnjičen za umiješanost u ubistvo novinara Jamala Khashoggija uhapšen je u utorak u Francuskoj na aerodromu Charles de Gaulle u Parizu, potvrdio je policijski izvor za BBC.

Vjeruje se da je on jedan od 26 Saudijaca koje Turska traži zbog ubistva, a saudijski dužnosnik kasnije je rekao da je hapšenje uslijedilo zbog greške u identitetu i da su oni koji su umiješani u ubistvo osuđeni u Saudijskoj Arabiji.

Alotaibi, 33-godišnji bivši pripadnik Kraljevske garde Saudijske Arabije, putovao je pod svojim imenom i stavljen je u sudski pritvor. Sumnjiči se za umiješanost u ubistvo Khashoggija, istaknutog kritičara vlade u Rijadu, u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

Saudijska Arabija saopćila je da su bivšeg novinara Washington Posta ubili u “odmetničkoj operaciji” tim agenata koji je poslan da ga uvjeri da se vrati u Kraljevstvo. No turski dužnosnici tvrde da su agenti djelovali po naredbi s najviših nivoa vlasti.

Ubistvo je izazvalo globalnu pometnju i narušilo imidž de facto vladara Saudijske Arabije, prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana koji negira bilo kakvu umiješanost u ubistvo.

Saudijski sud osudio je osam neimenovanih osoba za ubistvo 2019. godine. Petorica od njih proglašena su krivima za direktno učešće u ubistvu i izrečene su im smrtne kazne koje su kasnije preinačene u 20-godišnje zatvorske kazne, dok su trojica osuđena na od sedam do 10 godina zatvora za prikrivanje zločina.

Tadašnja specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija Agnès Callamard odbacila je saudijsko suđenje kao “antitezu pravdi”. U izvještaju objavljenom 2019. godine Callamard je zaključila da je Khashoggi bio “žrtva namjernog pogubljenja s predumišljajem” za koje je odgovorna saudijska država.

Ovo hapšenje uslijedilo je samo nekoliko dana nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron postao prvi zapadni čelnik koji se susreo sa saudijskim prijestolonasljednikom nakon Khashoggijeva ubistva.

Izvještaj Callamar kaže da su saudijski tužitelji naredili hapšenje Alotaibija u okviru istrage o Khashoggijevom ubistvu, ali su na kraju odlučili da ga ne optuže. Alotaibi bio je pripadnik Kraljevske garde, jedinice vojnih snaga Saudijske Arabije.

Viđen je u prisutnosti prijestolonasljednika Salmana tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama 2017. godine, navodi se u izvještaju u kojem se kaže da je Alotaibi stigao u Istanbul 2. oktobra i da je bio u rezidenciji saudijskog generalnog konzula kada se desilo ubistvo.

Saudijska Arabija je odbila zahtjev za izručenje Alotaibija Turskoj, gdje mu se sudi u odsutnosti u Istanbulu pod optužbom za ubistvo.

No, u utorak je policijski izvor potvrdio da su francuske vlasti izdale nalog za hapšenje. Uhapšen je dok se spremao ukrcati na let za Rijad, glavni grad Saudijske Arabije.

Callamard, koja je sada generalna tajnica Amnesty Internationala, rekla je u tweetu da bi hapšenje “moglo biti veliki napredak u potrazi za pravdom”.

Hatice Cengiz, Khashoggijeva zaručnica u vrijeme njegovog ubistva, pozdravila je hapšenje i pozvala Francusku da mu “sudi za zločin ili da ga izruči zemlji koja je u mogućnosti i voljna” da to učini.

Ovaj najnoviji razvoj događaja bit će krajnje nepoželjan u Rijadu, piše BBC. Istovremeno, to potencijalno nudi iskorak u nedovršenoj istrazi.

Što se Saudijaca tiče, ova priča je davno završena kada su sudili nizu maloljetnih osoba optuženih za umiješanost. Ovo je, kažu, bila lažna operacija i svi umiješani sada su procesuirani.

Ali Turska, koja je prisluškivala saudijski konzulat u Istanbulu gdje se dogodilo ubistvo i stoga ima saznanja o tome što se u njemu događalo, optužila je više od 20 saudijskih dužnosnika u odsutnosti.

Zapadni obavještajni dužnosnici također vjeruju da su najveći poticatelji ovog unaprijed planiranog ubistva u bjekstvu. Ako osumnjičenik uhapšen u Francuskoj bude izručen Turskoj na suđenje, to će vjerojatno izazvati žestok diplomatski sukob.

Khashoggi (59), koji je 2017. godine otišao u samonametnuti egzil u SAD-u, posljednji je put viđen kako ulazi u saudijski konzulat 2. oktobra 2018. godine gdje je pokušao dobiti papire koji su mu bili potrebni da oženi Cengiz.

Zaručnica ga je otpratila do ulaza u konzulat i čekala više od 10 sati ispred zgrade, ali on se više nikada nije pojavio.

U svom izvještaju Callamard je zaključila da je Khashoggi tog dana “brutalno ubijen” u konzulatu. Taj je stav iznijela nakon što je preslušala navodne audio snimke razgovora u konzulatu koje je napravila turska obavještajna služba.

Saudijski tužitelji zaključili su da ubistvo nije bilo s predumišljajem. Rekli su da je ubistvo naredio šef “pregovaračkog tima” poslan u Istanbul da vrati Khashoggija u Kraljevstvo “putem uvjeravanja” ili, ako to ne uspije “silom”.

Tužitelji su zaključili da je Khashoggi nakon borbe prisilno obuzdavan i ubrizgana mu je velika količina droge, što je rezultiralo fatalnim predoziranjem.

Njegovo tijelo je potom raskomadano i predano lokalnom “saradniku” izvan konzulata. Posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Turski tužitelji zaključili su da se Khashoggi ugušio gotovo čim je ušao u konzulat, te da je njegovo tijelo uništeno.

Izvor: BBC

About The Author