Rusija proglasila nezavisni TV kanal ‘nepoželjnim’ i zabranila ga

Rusija je posljednjih godina metodično ciljala na ljude i organizacije kritične prema Kremlju, proglasivši mnoge “stranim agentima”

Rusija proglasila nezavisni TV kanal ‘nepoželjnim’ i zabranila ga

Rusko tužilaštvo proglasilo je nezavisni TV kanal Dozhd nepoželjnom organizacijom, nastavljajući široku akciju u zemlji protiv medija i grupa koje se smatraju prijetnjom sigurnosti Rusije.

Oznaka zabranjuje rad Dozhda u Rusiji i izlaže njegove novinare, osoblje i donatore mogućim krivičnim optužbama.

Dozhd, koji je često kritičan prema Kremlju, zatvorio je svoje operacije u Rusiji ubrzo nakon početka sukoba u Ukrajini, preselivši se najprije u Latviju, a zatim u Nizozemsku. Ured glavnog tužitelja rekao je da je Dozhd širio ekstremistički materijal i diskreditirao vlasti.

Kanal je često ‘vrijeđao’ vlasti svojim izvještavanjem o ruskoj političkoj opoziciji i kritikama Kremlja. Uklonjen je iz ruskih kablovskih TV sistema 2014. godine nakon provođenja kontroverzne ankete o tome misle li gledatelji da se Sovjetski Savez trebao predati u opsadi Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu kako bi spasio živote civila.

Potom je emitirao programe na internetskoj stranici s pretplatom i putem YouTubea.

Rusija je posljednjih godina metodično ciljala na ljude i organizacije kritične prema Kremlju, proglasivši mnoge “stranim agentima”, a neke “nepoželjnima” prema zakonu iz 2015. godine koji je članstvo u “nepoželjnim” organizacijama proglasio krivičnim djelom.

Najpopularnija ruska nezavisna novinska kuća Meduza ove je godine proglašena nepoželjnom, kao i evropsko izdanje novina Novaya Gazeta, čiji je urednik dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Izvor: AP

About The Author