BHT1 I FTV: Zašto se na BHT1 nisu čuli zvižduci Nešiću i Selaku?

Prećutkivanjem bitnih činjenica i okolnosti, BHT1 će izgubiti ugled u javnosti, koja će bitne informacije pronaći u drugim medijima. FTV je u razgovorima o izbornim reformama morala dati više vremena opoziciji

BHT1 I FTV: Zašto se na BHT1 nisu čuli zvižduci Nešiću i Selaku?
Foto: Oslobodjenje.ba

BHT1: Mlako i površno o protestima opozicije

  1. septembar – 4. oktobar 2021.

SVE ŠTO (NI)STE HTJELI ZNATI O PROTESTIMA: Protesti opozicije bili su udarna vijest u subotu (urednica Azira Hrustemović), a BHT1 ih je ispratio prenoseći izjave opozicionih prvaka (Branislav Borenović, Milan Radović i Nenad Nešić) i kroz zahtjeve koje su isporučili. U naslovu se oprezno ističe da su na skupu bile hiljade građana, dok reporter opravdano kaže da nije moguće procijeniti tačan broj učesnika. Policija je saopštila da je bilo oko tri hiljade ljudi, a u opoziciji su pojedini tvrdili da se radi o dvadeset hiljada prosvjednika. BHT1 odmah poslije banjalučkog skupa opozicije u drugoj vijesti izvještava o protestu protiv gradonačelnika Bijeljine, a koji je bio u organizaciji entitetske vladajuće koalicije. Banjalučki i bijeljinski skup dobili su vrlo sličnu pažnju, iako su razlike očigledne. U Banjaluci se radilo o protestima opozicije koji se ne odnose samo na jednu lokalnu sredinu, i koji su izazvani vjerovatno najvećom aferom aktuelne vlasti („Kiseonik“), dok je skup u Semberiji više lokalnog karaktera. Ono što posebno žalosti jeste da javna televizija djeluje anestezirano i uspavano kada izvještava o bitnom političkom događaju, kao što su protesti opozicije. Iz njihovog izvještaja nije se moglo saznati da su pojedini lideri opozicije izviždani, ali i da su neki od sudionika nosili parole protiv Nenada Nešića koji je do juče bio u vlasti. Prećutkivanjem bitnih činjenica i okolnosti, BHT1 će izgubiti ugled u javnosti koja će ove i slične informacije pronaći u drugim medijima. U prvom redu, na portalima i društvenim mrežama. Na BHT1 gledatelji nisu saznali i da je Nenad Nešić prijetio jednom od učesnika, prema njegovom svjedočenju, a što je u časku postalo viralni sadržaj na mrežama.

DOBAR IZBOR REPORTAŽA: Kada se udaljimo od dnevne politike, BHT1 zna donijeti solidne priloge. Po izboru urednice Azire Hrustemović, u nedjelju smo saznali o trendovima u stanogradnji i kako izgleda kupovina stana u glavnom gradu. Dan prije, Enisa Alibabić donosi reportažu iz Doboj Istoka, male opštine u Tuzlanskom kantonu koja ima neobično visoku razinu procijepljenih. Zanimljivo, ljekari smatraju da je tajna njihovog uspjeha u imunizaciji to što se nisu oslanjali na nove tehnologije i elektronske prijave, već su pacijentima u direktnom kontaktu objasnili prednosti vakcine protiv Covida-19.

IZA ZATVORENIH VRATA: Blažica Krišto u petak javlja da je američki izaslanik Matthew Palmer vodio razgovore iza zatvorenih vrata o izbornim reformama sa našim političkim liderima. BHT1 ističe da su detalji sastanka nepoznati, a u prvi plan se daje prostor predstavnicima opozicije da sumiraju svoje utiske i komentare. To se čini kao ispravan potez, jer od predstavnika vlasti smo u više navrata slušali oglašavanje na istu temu, pa je red dati više prostora opoziciji.

OCJENA: 3

FTV: Pregovori o izbornim reformama i kako je opozicija ostala bez komentara

  1. septembar – 4. oktobar 2021.

POVICI PROTIV GOVORNIKA NA PROTESTIMA: Za razliku od BHT1, na FTV-u reporter Đorđe Vujatović javlja da su se na banjalučkim prosvjedima čuli povici protiv novopečenih opozicionara iz DNS-a i SPS-a. Izdvojene su izjave četiri opoziciona lidera i naglašeni su glavni zahtjevi. Bijeljinski protest dobio je mjesto tek u jedanaestoj minuti, a drugi prilog, po svršetku onoga o protestima, bio je o aferi „Kiseonik“. Urednica Dejana Regoje se pita da li su najave da će Republika Srpska proizvoditi kiseonik samo pokušaj da se prikrije afera i sve uočene nepravilnosti?

DA LI JE OPOZICIJA BAŠ BEZ KOMENTARA? Dok su protesti u Banjaluci dobili oko šest minuta, razgovori o izbornim reformama dobili su oko devet minuta. FTV je izdvojenom minutažom dao do znanja koju temu smatra relevantnijom. Merima Adembegović pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva opisuje kao „američku ofanzivu i bh. defanzivu“, a u prvom redu su poruke američkog pregovarača Palmera, koji tvrdi da neće biti zadovoljnih, i Željka Komšića, koji nije baš najsretniji zbog odaslate poruke. Pored lidera DF-a, izdvojena su i mišljenja Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika. Na kraju priloga se napominje kako su iz opozicije uglavnom bez komentara, te da su date neke univerzalne poruke i da se ništa novo nije čulo. Teško je naći nešto novo i u porukama Komšića i ostalih, pa su opet dobili svoje mjesto. Istovremeno, na BHT1 smo čuli i predstavnike opozicije, pa je Elmedin Konaković iz Naroda i pravde podijelio svoje impresije Ili ono što je FTV okarakterisao kao „ništa novo“.

KAD REDOSLIJED VIJESTI SVE OBJASNI: Nedjeljni Dnevnik 2 Dejana Regoje otvara reportažom iz Žepe, gdje već pet godina nijedno dijete nije rođeno i gdje područnu školu pohađaju tri đaka. Napuštenim mjestom otužno odzvanjaju zvončići obješeni ovcama o vratove i upotpunjuju tugu zapuštenog kraja. Bio je to zvuk jači od hiljadu riječi. Urednica Regoje znakovitim redoslijedom nakon reportaže iz opustošene istočne Bosne daje vijest o potrošenim milionima domaćih vlasti na luksuzne automobile. Kontrast između reportaže o kraju koji nestaje i vijesti o skupocjenim vozilima, kojih je sve više, govorio je sve sam za sebe.

OCJENA: 4

KOMPARATIVNA ANALIZA: Kada se udalje od dnevne politike, obje televizije znaju donijeti zanimljive reportaže iz naše svakodnevnice. Vijesti i prilozi iz rubrike „Politika“ ostaju najslabija tačka javnim televizijama. Posebno kada se radi o polarizirajućim događajima. Opozicioni protesti u Banjaluci ispraćeni su na BHT1 utišavanjem prosvjednika koji su izviždali novopečene lidere opozicije. O tome se ništa nije čulo, iako je to bila udarna vijest na društvenim mrežama i portalima. FTV jeste prenio da su se skupom širili povici protiv Nenada Nešića i Gorana Selaka, ali je na obje televizije izostao posvećeniji pristup. Protesti su ispraćeni bez većih propitivanja, analiza i sukobljenih izjava vlasti i opozicije.

 

Plus sedmice

BHT1

Reportaža iz Doboj Istoka kao pozitivan primjer imunizacije.

FTV

Za razliku od BHT1, FTV je donio potpuniji izvještaj sa banjalučkih protesta u kojem nisu prećutali da su pojedini lideri opozicije izviždani od prosvjednika.

 

Minus sedmice

BHT1

Opozicioni protesti su zahtijevali atraktivniju i posvećeniju obradu.

FTV

U razgovorima o izbornim reformama moralo se naći više mjesta za opoziciju.

 

About The Author