Otkriven mural prvoj novinarki u BiH Mileni Mrazović

Ona je bila liderka koja je radila i živjela ispred svog vremena, utrla je put današnjim ženama u novinarstvu, uredništvu, komponiranju, antropologiji, etnologiji i književnosti

Otkriven mural prvoj novinarki u BiH Mileni Mrazović

Ministrica vanjskih poslova Švedske i predsjedavajuća OSCE-a u 2021. godini Ann Linde s Mashom Durkalić, koautoricom knjige #ŽeneBiH i umjetnicom Natašom Konjević otkrila je mural s likom Milene Mrazović, prve novinarke, urednice i publicistice u Bosni i Hercegovini.

Mrazović je bila liderka koja je radila i živjela ispred svog vremena, te obavljala javnu funkciju od značaja u vremenu kad mnoge žena svijeta nisu imale takvu mogućnost. Ona je utrla put današnjim ženama u novinarstvu, uredništvu, komponiranju, antropologiji, etnologiji i književnosti.

Mural, koji slavi žensko liderstvo, naslikan je na zgradi Elektrotehničke škole za energetiku zahvaljujući projektu ‘Žene na izborima u BiH’, koji finansira Švedska, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

– Bez suštinskog učešća žena nećemo postići pun potencijal naših društava – izjavila je ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde, na ceremoniji otkrivanja murala.

Knjiga #ŽeneBiH predstavlja umjetničku, aktivističku i istraživačku inicijativu koja sadrži biografije više od 50 bosanskohercegovačkih žena koje su prekinule stereotipe i zagovarale prava i emancipaciju žena.

Inicijativa je počela s ciljem da se doprinese vidljivosti žena u Bosni i Hercegovini i potaknu slične inicijative u okviru kojih će se dokumentirati društveni doprinos ženskog liderstva.

Sve biografije u knjizi prate ilustracije raznih ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH. To je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, pjesnikinjama, socijalnim radnicama, bh. heroinama, direktoricama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH. Izdanje knjige na engleskom jeziku objavljeno je 2020. godine, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

– Ponosni smo što danas vidimo ovaj mural, obzirom da je to razlog zbog kojeg smo pokrenuli inicijativu #ŽeneBiH – što vidimo pionirke prava i emancipacije žena prisutne u javnim prostorima Bosne i Hercegovine. To je dokaz da kulturno pamćenje koje uključuje žene treba postati dio našeg života i da trebamo zajedno raditi na unaprjeđenju vidljivosti žena, ali i rodne ravnopravnosti –  istakla je Masha Durkalić.

Zahvalila je Švedskoj i OSCE-u za podršku inicijativi i ideji da prošlost, sadašnjost i budućnost pripadaju također i ženama.

Kako je izjavila umjetnica Nataša Konjević, Milena Mrazović bila je pionirka u mnogim stvarima koje u njeno vrijeme nisu bile dostupne ženama u BiH.

– Ona je žena koja zavrjeđuje divljenje, bila sam beskrajno inspirirana dok sam radila ilustraciju njenog lika za knjigu #ŽeneBiH. Kroz taj proces sam doznala više o njenom radu i ostavštini, a njen život i biografija bili su moja inspiracija. Kao slikarica murala, cijenim mogućnosti slikanja portreta značajnih žena i odavanja počasti njihovom doprinosu društvu. Milena je samo jedna žena koja zaslužuje da bude u većoj mjeri prisutna u javnom prostoru – kazala je.

Ceremoniji su prisustvovali ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist, šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktor Elektrotehničke škole za energetiku Fikret Radončić.

Izvor: UNDP

About The Author