Australska novinarka tri godine u zatvoru u Kini

Zatvaranje Cheng pod optužbom za špijunažu još je jedan dokaz apsolutnog zanemarivanja slobode medija

Australska novinarka tri godine u zatvoru u Kini
Foto: Safejournalists.net

Ovog 13. augusta navršavaju se tri godine od kako je uhapšena australska novinara kineskog porijekla Cheng Lei, ali presuda u njezinom slučaju u kojem se tereti za “nezakonito odavanje državnih tajni u inostranstvu” još uvijek nije objavljena.

Prije tri godine, Cheng Lei, voditeljica vijesti koja radi za državnu medijsku grupu China Global Television (CGTN), uhapšena je pod sumnjom da je “ilegalno dostavljala državne tajne”, djelo za koje je predviđena doživotna zatvorska kazna.

Cheng Lei suđeno je iza zatvorenih vrata u martu 2022. godine, ali do danas vlasti još uvijek nisu javno objavile njezinu presudu.

Uoči godišnjice, Cheng je putem australskih konzularnih vlasti objavila prvu izjavu iz zatvora, u kojoj je opisala surove uvjete u zatvoru. “U mojoj ćeliji, sunčeva svjetlost sija kroz prozor, ali ja mogu stajati u njoj samo 10 sati godišnje. Nisam vidjela stablo u posljednje tri godine”, napisala je Cheng, kazavši da joj od svega najviše nedostaju joj djeca.

– Proizvoljno pritvaranje Cheng pod apsurdnom optužbom za špijunažu, još je jedan dokaz apsolutnog zanemarivanja slobode medija kineskog režima. Pozivamo međunarodnu zajednicu da pojača pritisak na kineske vlasti da osiguraju njeno oslobađanje zajedno sa svim ostalim novinarima i braniteljima slobode medija koji su zatvoreni u toj zemlji – kazao je direktor Ureda Reportera bez granica (RSF) za Aziju i Pacifik Cédric Alviani.

Troje drugih stranih medijskih profesionalaca također je trenutno zatvoreno u Kini i to švedski izdavač Gui Minhai, osnivač hongkonške izdavačke kuće koja se specijalizirala za istraživačke priče o kineskim čelnicima, koji je 2020. godine osuđen na deset godina zatvora zbog “špijunaže”.

U pritvoru je i Li Yanhe , tajvanski izdavač i radijski voditelj koji je u pritvoru bez mogućnosti komunikacije od marta 2023. godine te i osnivač medija iz Hong Konga Apple Daily Jimmy Lai, britanski državljanin i dobitnik RSF-ove Nagrade za slobodu medija koji je u pritvoru od decembra 2020. godine.

Otkako je kineski vođa Xi Jinping preuzeo vlast 2012. godine, on vodi sveobuhvatni križarski rat protiv novinarstva, što je otkriveno u RSF-ovom izvještaju Veliki korak unatrag u novinarstvu u Kini.

Kina je na 179. mjestu od 180 zemalja u RSF-ovom Indeksu slobode medija u svijetu za 2023. godinu i zemlja u kojoj je zatvoreno najviše novinara i branitelja slobode medija na svijetu, njih 113 je privedeno.

Izvor: RSF

About The Author