Oslobođena osoba optužena za ubistvo novinara Daniela Pearla

Sud je proglasio je Sheika krivim u prvostepenom postupku za otmicu i ubistvo Pearla 2002. godine i osudio ga na smrt

Oslobođena osoba optužena za ubistvo novinara Daniela Pearla

Međunarodna federacija novinara (IFJ) usprotivila se odluci Vrhovnog suda Pakistana nakon što je odlučeno da Ahmad Omar Saeed Sheikh, koji je ranije osuđen za ubistvo dopisnika Wall Street Journala Daniela Pearla, bude oslobođen.

Presuda koju je donijelo tročlano vijeće Vrhovnog suda na čelu sa sucem Mushirom Alamom šokirala je ne samo porodicu ubijenog novinara Daniela Perla već i cijelu medijsku zajednicu. Sud nije pružio jasno obrazloženje takve odluke, najavljujući da će razlozi “biti saopćeni kasnije”.

Vlada Pakistana žalila se na odluku Vrhovnog suda 29. januara. Žalbom se želi poništiti oslobađajuća presuda i vratiti Sheikhu smrtna kazna.

Protuteroristički sud u Hyderabadu proglasio je Sheika krivim u prvostepenom postupku za otmicu i ubistvo Pearla 2002. godine i osudio ga na smrt, dok su ostala trojica muškaraca dobila doživotnu kaznu zatvora.

Međutim, 2. aprila 2020. godine, Visoki sud provincije Sindh ukinuo je tu presudu i oslobodio četvoricu navodnih počinitelja, uključujući Ahmeda Omara Saeeda Sheika. Nakon javne kritike zbog njihovog puštanja, četvorica muškaraca ponovno su uhapšena nekoliko dana kasnije.

Nova presuda Vrhovnog suda ponovno poništava prvobitne kazne i omogućuje njihovo puštanje na slobodu.

Pearlova porodica je kazala da je “šokirana” presudom i da im ostaje samo jedna mogućnost, podnošenje peticije za preispitivanje najnovije presude.

Pearl (38) istraživao je islamističke militante u Karachiju nakon napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine kada je otet u januaru 2002. godine nakon čega je brutalno ubijen odsijecanjem glave.

IFJ je razočaran presudom pakistanskog Vrhovnog suda o puštanju Ahmeda Sheika i presudu smatra uskraćivanjem pravde za Pearlovu porodicu i medijsko jedinstvo u cjelini te su pozvali Sud da preispita odluku.

Izvor: IFJ

About The Author