Predstavnički dom odbio programski plan BHRT-a za 2022. godinu

U 2023. godini nije usvojen programski plan za prošlu godinu

Predstavnički dom odbio programski plan BHRT-a za 2022. godinu

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su na ovosedmičnoj sjednici izvještaje o finansijskom poslovanju i realizaciji Bosanskohercegovačke radiotelevizije (BHRT) za 2021. godinu te Finansijski i Programski plan BHRT-a za 2022. godinu.

Taj državni javni servis suočen je s brojnim poteškoćama koje su najviše uzrokovane lošim finansijskim stanjem, nemogućnosti adekvatne naplate RTV takse, kao i problemom s druga dva javna servisa Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS) te Federalna televizija (FTV) koji duguju BHRT-u novac od prikupljene RTV takse.

Stavovi oko funkcioniranja BHRT-a među političkim predstavnicima i koalicionim partnerima na državnom nivou su podijeljeni, a Parlamentarna skupština BiH osnivač je BHRT-a te je u konačnici i zadužena za usvajanje izvještaja i planova o radu. Paradoks je i činjenica da u 2023. godini nije usvojen programski plan za prošlu godinu.

Predvidio je menadžment BHRT-a da u prošloj godini napravi uštede kako bi se odgovorilo trenutnom stanju poput smanjenja broja radnika, prodaja nekretnina i ponovno pozivanje ostalih javnih servisa da im vrate dug i počnu uplaćivati doprinose iz naplaćene RTV takse.

U tom dokumentu naveli su da dugogodišnji trend pada broja pretplatnika i smanjenje naplaćene u odnosu na fakturiranu RTV taksu, problem nepoštivanja Zakona o RTV sistemu BiH RTRS-a koji zadržava sredstava od naplaćene takse, ali i izostanak političke volje da se pronađe adekvatan način naplate, dovodi do otežavajućih okolnosti i finansijskog gubitka.

Prošle godine taj gubitak iskazan je u iznosu od 12 miliona KM. Zbog nelikvidnosti u poslovanju dolazi do kašnjenja zakonskih obaveza za indirektne i direktne poreze, doprinose i obaveze dobavljačima što za posljedicu ima i dodatne troškove po osnovu obračunatih kamata.

Sve ovo pokazuje da još uvijek nema volje da se pitanje funkcioniranja javnog RTV servisa riješi, posebno ako se tome doda činjenica da proces digitalizacije još uvijek nije okončan.

Stanje u kojem se nalazi BHRT postaje sve kritičnije, a ukoliko bi se zbog nagomilanih problema ugasio, Bosna i Hercegovina postala bi jedina zemlja u Evropi bez javne televizije.

About The Author