FBI istražuje veliki cyber napad na Twitteru

Trgovinska komisija američkog Senata zatražila od Twittera da je izvijesti o incidentu do 23 jula

FBI istražuje veliki cyber napad na Twitteru
Foto: Wccftech

FBI je pokrenuo istragu nakon što su hakeri napali Twitter naloge brojnih viskorangiranih američkih ličnosti u očiglednoj prevari s Bitcoinom.

– Izgleda da su Twitter nalozi kompromitirani kako bi se izvela prevara s kriptovalutom – saopćio je Biro, pozivajući javnost na oprez.

Elon Musk, Bill Gates i Joe Biden među onima su, kako Twitter navodi, koji su bili meta „koordiniranog napada“. Njihovi zvanični Twitter nalozi tražili su donacije u kriptovaluti.

Trgovinska komisija američkog Senata zatražila je od Twittera da je izvijesti o incidentu do 23 jula. Twitter je saopćio da su hakeri napali njegove uposlenike „s pristupom međunarodnim sistemima i sredstvima”.

– Znamo da su hakeri iskoristili taj pristup kako bi preuzeli kontrolu nad brojnim krajnje uočljivim nalozima i tweetali su u njihovo ime – navodi kompanija u nizu tweetova.

Dodaje da su „značajne mjere“ poduzete kako bi se ograničio pristup takvim internim sistemima i sredstvima dok se istraga kompanije nastavlja.

Američki Nacionalni centar za kibernetičku sigurnost saopćio je da su njegovi službenici „stupili u kontakt“ s tehnološkom firmom.

– Tražimo od korisnika da tretiraju zahtjeve za novčanim donacijama ili pristup osjetljivim informacijama s ekstremnim oprezom – navodi kompanija u saopćenju.

Američki političari također su pokrenuli pitanja o tome. Republikanski senator Josh Hawley uputio je pismo kompaniji u kome pita da li je Twitter nalog predsjednika Trumpa ugrožen, ali iz Bijele kuće saopćeno je da nalog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa nije kompromitiran.

Izvor: BBC

About The Author