RTRS I BNTV: Ko je kriv za aferu „Kisik“? Zna se, političko Sarajevo i opozicija!

Dodik se zbog afere „Kisik“ ponovo obrušio na opoziciju i glavni grad Bosne i Hercegovine. U tome ga je tradicionalno podržao RTRS, dok je BNTV objektivno izvještavao o aferi

RTRS I BNTV: Ko je kriv za aferu „Kisik“? Zna se, političko Sarajevo i opozicija!
Foto: BHRT.ba

RTRS: Sramotna podrška kriminalnoj vlasti se nastavlja

  1. septembar – 3. oktobar 2021.

BIJEDA UBILAČKE POLITIKE: „Kisik koji se koristi u Univerzitetsko kliničkom centru je medicinski ispravan. Sve ostalo je politikanstvo, spinovanje i uznemiravanje javnosti koje svjesno rade gradonačelnik Banjaluke, direktor Agencije za lijekove BiH i političko Sarajevo. Agencija za lijekove BiH kriva je za aferu ‘Kisik’ jer odgovornost za to što nisu radili svoj posao sada žele da prebace na druge. Sramno je da se građani dovode u zabludu. Pravilnik za uvoz i promet lijekova BiH je neustavan. Pokazuje se da je Bosna i Hercegovina samo problem za Republiku Srpsku.“

Ovo je samo dio poruka zvaničnika RS-a (premijera, ministra zdravlja, entitetske predsjednice, Milorada Dodika i direktora UKC-a RS) emitovanih u dnevnicima tokom protekle nedjelje kojima su nastojali relativizirati aferu „Kisik“, koja je uzdrmala ovaj bh. entitet.

Javnost nikada neće saznati postoji li uzročno-posljedična veza između visoke stope smrtnosti od koronavirusa i kvaliteta kisika korištenog kao dio podrške u liječenju u Republici Srpskoj. Neće saznati ni koji se kisik nalazio u tankovima UKC-a RS koji je 28. septembra kontrolisala, po zahtjevu Vlade RS, laboratorija iz Srbije.

UZDRMANA VLAST: Ono što je jedino jasno jeste da TGT Tehnogas nije imao dozvolu za proizvodnju i promet medicinskog kisika. I da je od Agencije za lijekove nije ni tražio sve dok afera nije izbila na vidjelo. I da je to bilo poznato i rukovodstvu UKC-a i ministru zdravlja RS-a. Ali, sudeći po načinu na koji su gledatelji bili informisani o ovom skandalu, sve to je irelevantno. Važno je samo, kada je u pitanju javni servis RS-a, bezrezervno stati iza stavova i poruka vlasti, bez propitivanja i istraživanja, što je dužnost novinara.

Koliko god, uz podršku RTRS-a, vlast Republike Srpske nastoji aferu „Kisik“ relativizirati i prebaciti je u sferu dnevnopolitičkih obračuna s opozicijom, jasno je da ju je ista u velikoj mjeri uzdrmala. Baš kao i protesti koji su u organizaciji opozicije održani 2. oktobra u Banjaluci.

RAZLOZI ZA PROTEST: Odluka o protestima prvobitno je bila motivirana iskazivanjem podrške BNTV-u, kojem je s 1. oktobrom u većem dijelu RS-a ugašen zemaljski signal, no afera „Kisik“ nije bila ništa manje bitan motiv da opozicija ispita javno mnjenje u najvećem gradu RS-a.

U izvještaju emitovanom u Dnevniku 28. septembra opširno se govorilo o razlozima gašenja analognog signala komercijalnim i javnim RTV kućama, no izostala je ključna informacija: zašto RTRS nije omogućio BNTV-u pristup u digitalni sistem. Pozivajući se na navode RAK-a, rečeno je da je 85% teritorije BiH pokriveno kablovskim operaterima ili postoji mogućnost preuzimanja satelitskog programa. Ali ne i koliko građana koristi usluge kablovskih operatera.

DODIKOVI PORTPAROLI: Šta hoće Milorad Dodik? BiH u Evropskoj uniji? Nezavisnu Republiku Srpsku? Državu sa dvije vojske, dvije poreske uprave, policijske agencije? Blokadu državnih institucija ili odlučivanje u njima? Gdje je preko noći nestao najavljeni novac kojim će plaćati srpske kadrove u državnim institucijama? Da je u RTRS-u ostalo i „p“ od profesionalizma, ova pitanja nužno bi tražila odgovore. Ovako, to što ni sam Dodik ne zna šta želi i što iz dana u dan izlazi s kontradiktornim stavovima, novinari Dnevnika 2 samo prenose, kao da su  njegovi portparoli. Što, nažalost, i jesu.

Ocjena: 1, jer niže od toga nemamo

 

BNTV: Rat vlasti i opozicije

  1. septembar – 3. oktobar 2021.

NOVINARKA ZA GOVORNICOM: Uredništvo Dnevnika 2 i cijela BNTV ima razloga za zadovoljstvo nakon protesta koji je opozicija održala u Banjaluci u znak podrške ovoj medijskoj kući. Ovim tema neomogućavanja RTRS-a BNTV-u ulazak u digitalni sistem emitovanja nije okončana. No ono što je problematično jeste pojavljivanje za govornicom novinarke ove medijske kuće Slađane Jašarević. U izvještaju sa skupa to nije spomenuto, no iako je Jašarević, kao i BNTV, već dugi period izložena brutalnim napadima i vrijeđanju Milorada Dodika, postoji opravdan strah da će se tek sada u pitanje dovoditi njen profesionalni kredibilitet.

PROFESIONALNA DISTANCA: Afera „Kisik“, kao i na RTRS-u, bila je udarna tema dnevnika tokom protekle nedjelje. Rat vlasti i opozicije započet 24. septembra nastavljen je dokumentima, analizama, krivičnim prijavama. Za razliku od RTRS-a, novinari Dnevnika uspijevali su balansirati između jedne i druge strane, što je javnosti dalo mogućnost da na osnovu predočenih informacija sami zauzmu stav.

NAJNIŽE PLATE: Iako su ostala egzistencijalna pitanja ostala u drugom planu zbog pažnje posvećene aferi „Kisik“, izdvajamo temu vezanu za povećanje najniže plate u RS-u. Ovo je izuzetno važno, jer Savez sindikata RS traži da najniža plata naredne godine iznosi 600 KM. Poslodavci to odbijaju uz tvrdnju da ne postoji realan osnov, a Vlada se hvali ekonomskim rastom, pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li kao konačan arbitar zadovoljiti interese sindikata.

Ocjena: 4

Komparativna analiza

Dešavanja na političkoj sceni Republike Srpske, čija je kulminacija bio protest opozicije održan u Banjaluci, osim još jednog dokazivanja polarizacije vlasti i opozicije, potvrdila su i da ih medijska scena, kada su u pitanju RTRS i BNTV, u stopu prati. Istina, BNTV kao privatni medij ni ne nastoji prikriti naklonost opoziciji, ali još uvijek dobrim dijelom nastoji gledateljima ponuditi izbalansirane informacije. RTRS pak iz dana u dan tone u sve dublji glib, potvrđujući svoju podaničku ulogu spram aktuelne vlasti.

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tematski osvrt na način na koji lider SNSD-a Milorad Dodik olako daje i još lakše krši obećanja i odluke institucija RS-a i od dana do dana mijenja mišljenje o ključnim pitanjima vezanim za BiH. To je ilustrovano kroz prijetnje blokadom državnih institucija, pa, po njegovoj procjeni, odustajanje od iste. Što se u javnosti RS-a ocjenjuje kao svojevrsni napad na kredibilitet entitetskih institucija, koje odluke o načinu rada srpskih predstavnika u institucijama BiH donose.

Minus sedmice

RTRS

Iza nas je još jedna nedjelja u kojoj su prezentirani  sadržaji Dnevnika 2 o ključnim temama koje su bile u fokusu javnosti ništa drugo do klasična propaganda vlasti. Javni servis, koji je u toj istoj nedjelji tvrdio da je „objektivan i profesionalan medij“ i da su sve kritike opozicije na njihov rad neosnovane, svojim radom nije to dokazao. Stoga bi svi izvještaji koji su se ticali afere „Kisik“ i gušenja medijskih sloboda kroz uskraćivanje prava BNTV-u na digitalni signal mogli dobiti ocjenu jedan. Ipak, izdvajamo izvještaj Nade Veletić (Dnevnik 2 emitovan 2. oktobra) o protestima održanim u Banjaluci u organizaciji opozicije. Koji je obilovao brojnim komentarima, izvlačenjem iz konteksta obraćanja opozicionara okupljenim građanima, sve samo ne nepristrasnim informisanjem, što se od novinara očekuje. Veletić fokus stavlja na one političare koji su napustili vladajuću većinu i sada su dio opozcije. Time su, navodi, nekredibilni. Zanimljivo je da nikada niko od novinara javnog servisa nije u pitanje dovodio kredibilitet inih političara iz opozicije koji su se priključili vladajućoj garnituri u RS-u i za to bili nagrađivani visokim pozicijama.

BNTV

Na konferenciji za novinare, premijer RS-a Radovan Višković otvoreno je zaprijetio krivičnim progonom svima koji su o temi Kisik govorili i izvještavali izražavajući sumnju u ponašanje vlasti. Ostaje nejasno zašto to nije ni spomenuto u izvještaju s navedene konferencije emitovanom u Dnevniku 30. septembra.

 

About The Author