Online kurs za izvještavanje o koronavirusu

Kurs uključuje materijale o tome kako i zašto se lažne informacije šire, kako pratiti informacije vezane uz koronavirus, kao i najbolje prakse za usporavanje širenja dezinformacija

Online kurs za izvještavanje o koronavirusu
Foto: Radio-mreznica.hr

Uz brzo širenje novog koronavirusa i proglašenje pandemije suočeni smo i s takozvanom infodemijom. Netačni podaci o bolesti, kako se širi i kako se možemo zaštititi sve su prisutniji. Preplavljeni smo i tačnim izvorima informacija o pandemiji, a takvo složeno digitalno okruženje predstavlja izazov novinarima.

Stoga je „First Draft“ osmislio kurs “Izvještavanje o koronavirusu: online kurs za novinare” kako bi se pomoglo redakcijama da se nose s infodemijskim izazovom.

Kurs objašnjava kako i zašto se lažne informacije šire i pruža alate i tehnike za provjeru informacija na mreži. Također, nudi i savjete o tome kako oni koji pokrivaju krizu svaki dan mogu zaštititi svoje mentalno zdravlje.

Praktični online kurs trebao bi pomoći novinarima da doprinesu usporavanju širenja dezinformacija, ali i osigurati da novinari vjerodostojno i pouzdano izvještavaju svoju publiku, u vremenu kada im je to potrebno. Prijave za kurs mogu se poslati na covid.firstdraftnews.org.

Online kurs nudi materijale o tome kako i zašto se lažne informacije šire, kako pratiti informacije vezane uz koronavirus na društvenim mrežama, donosi osnovne alate za provjeru sadržaja na mreži, kao i najbolje prakse za usporavanje širenja dezinformacija.

Kurs sadrži dva sata potpuno novog materijala za obuku koji su kreirali članova First Drafta. Sve je dizajnirano jednostavno tako da zauzeti novinari mogu naći vremena za razvijanje vještina, učenje o najboljim praksama i otkrivanje novih alata i tehnika.

Izvor: First Draft

About The Author