Izraelski građani na meti policijskog špijuniranja

Istraga navodi da je izraelska policija obavljala prisluškivanje telefona bez nadzora suda ili praćenja načina na koji su podaci korišteni

Izraelski građani na meti policijskog špijuniranja

Prema istrazi izraelske poslovne medijske stranice Calcalist, izraelska je policija navodno provela telefonsko presretanje izraelskih građana, uključujući političare i aktiviste, bez naloga, koristeći kontroverzni špijunski softver kompanije NSO Group.

Među onima koji su u izvještaju opisani kao mete bili su gradonačelnici, vođe političkih protesta protiv bivšeg premijera Benjamina Netanyahua i bivši državni službenici.

Prema izvještaju, nadzor je obavljen bez sudskog nadzora koji je potreban za praćenje građana, što su izraelska policijska služba i Vlada izričito demantirali.

Zaseban izvještaj izraelskog dnevnika Haaretz, na temelju fakture u koju je imao uvid, sugerira da je izraelska policija fakturirala NSO Group za 635.000 funti 2013. godine za osnovnu verziju programa.

Iako su se pojavili brojni izvještaji o zloupotrebi Pegasusa, koji je dizajnirala i prodavala izraelska kompanija NSO Group stranim vladama, najnovije tvrdnje znače da su Izraelci također bili meta prisluškivanja.

Visoki dužnosnici NSO-a tvrdili su da njihov softver nije ovlašten za korištenje na izraelskim i američkim telefonskim brojevima.

Iako se u izvještaju ne spominju njegovi izvori, u njemu se tvrdi da su naredbu za korištenje špijunskog softvera dali viši službenici, a izvršili su je policijski stručnjaci za elektronsko presretanje.

Tvrdnja je vrlo značajna jer su po prvi put ugrožene garancije date Izraelcima da Pegasus ne može biti njima prijetnja te da su zaštićeni od špijunaže bez naloga.

Prema izraelskom zakonu, samo domaća obavještajna služba Shin Bet ima ovlasti izvršiti hakiranje mobitela bez sudskog naloga u cilju sprečavanja terorističkih napada. Izraelska policijska služba, međutim, nema takvo izuzeće i dužna je tražiti sudski nalog.

Prema izvještaju, policija je možda opravdala korištenje špijunskog softvera kroz rupu u zakonu koja je postojala jer tehnologija nije pokrivena postojećim zakonima.

U saopćenju koje je objavila izraelska policijska služba, iako je poricala da je provodila presretanje bez naloga, odbila je raspravljati o tome da li su koristili Pegasus.

– Naravno, policija ne namjerava komentirati alate koje koristi. Ipak, nastavit ćemo odlučno djelovati svim sredstvima koja su nam na raspolaganju u borbi protiv kriminala općenito, a posebno organiziranog kriminala, kako bismo zaštitili sigurnost i imovinu građana – dodali su.

Prema izvještaju policija je prvi put nabavila softver Pegasus 2013. godine, koji je počela koristiti 2015. godine.

Možda će najšokantnija za Izraelce biti tvrdnja da su među metama bili telefoni istaknutih građanskih aktivista u protestu “Crna zastava”, koji se pojavio tokom naleta slučajeva koronavirusa, ekonomske krize i suđenja za korupciju protiv Netanyahua.

U izjavi koju je NSO objavio nakon objave izvještaja ponovio je svoju dugogodišnju tvrdnju da nije imao utjecaja na to kako su njegovi klijenti koristili njihov špijunski softver.

Izvor: The Guardian

About The Author