KO PODRŽAVA I PRENOSI HDZ-ovo “SMEĆE VIJESTI”?

Ukupno 11 portala podržalo je rad HDZ-ovog projekta “Smeće vijesti”. U analizi “Kad HDZ sortira “smeće“” bavili smo se specifičnim predizbornim “projektom” HDZ-a, osmišljenom da diskredituje vijesti koje se nisu dopale njegovom izbornom štabu. U ovoj analizi, baviti ćemo se portalima koju su podržali navedeni HDZ-ov projekat. Sve je počelo 19.9.2018. kada je HDZ na […]

KO PODRŽAVA I PRENOSI HDZ-ovo “SMEĆE VIJESTI”?

Ukupno 11 portala podržalo je rad HDZ-ovog projekta “Smeće vijesti”.

U analizi “Kad HDZ sortira “smeće“” bavili smo se specifičnim predizbornim “projektom” HDZ-a, osmišljenom da diskredituje vijesti koje se nisu dopale njegovom izbornom štabu. U ovoj analizi, baviti ćemo se portalima koju su podržali navedeni HDZ-ov projekat.

Sve je počelo 19.9.2018. kada je HDZ na svojoj zvaničnoj stranici objavio da pokreće stranicu degutantnog naziva “Smeće vijesti”. Stranicu je, kako je navedeno u saopštenju ove stranke, kreirao Izvršni izborni stožer HDZ-a BiH koji će “selektirati svaki dan, objavljene vijesti u medijima i druge oblike izražavanja za koje smatramo da ne odražavaju istinu i objektivnost, a koje se tiču političkog djelovanja naše stranke i naših kandidata.

Saopštenje je, u nešto izmijenjenom obliku, postavljeno i na početnu stranicu “Smeće vijesti”. Ovo saopštenje koje je najava projekta, prenijelo je nekoliko medija. U izvornom obliku i bez kritičkog osvrta, saopštenje su prenijeli portali “Dnevnik.ba”, “Livno online”, “Hercegovina info”,  “Hrvatski  medijski servis”, “Pogled”  kao i “Prvi TV”.

22. septembra pojavio se članak pod naslovom:

„Smeće vijesti“ web site HDZ BiH uzdrmalo neprofesionalizam i govor mržnje
Nije trebalo puno vremena da se jave dežurni „etičari“ i pojedini mediji koji su sasuli drvlje i kamenje na ovi inicijativu koja predstavlja novost u izbornim kampanjama u BiH. Čak su se javili pojedini BiH novinari (dakako samo mali dio i njihovi „dežurni etičari“, prije svega iz Sarajeva govoreći kako je ovaj potez „ispod svakog nivoa“. Generalna tajnica „BH novinara“ (dominantno bošnjačkih novinara u BiH) Borka Rudić kaže da ova stranica predstavlja kršenje prava novinara (ne kaže kojih) i kršenje izbornog zakona.

Ovaj članak objavljen je na ukupno 5 portala: “Politika 24”, “BPZ”, “Hrvatski medijski servis”, “Vrisak” i “HR svijet”.

Sa druge strane, od ukupno 12 “analiza” koje su objavljene na portalu “Smeće vijesti”, njih 11 nije niko prenio. Sadržaj ovog portala zapravo ne možemo ni nazvati analizama. Naime od navedenih 12 “članaka”, njih 9 sadrži samo sliku članka koji je kategorisan kao “smeće”, ispod kojeg se ne nalazi ni riječ teksta. Dva članka imaju tek po nekoliko rečenica, dok samo prvi objavljeni članak zapravo ispod naslova donosi i priču.

Članak portala “Vijesti” pod naslovom „Sprema li se brutalna prevara na izborima: HDZ negira krađu“, tematizira zabilježeni vrtoglavi porast broja birača registrovanih za glasanje poštom iz Hrvatske, uz dokumentovanu podršku, odnosno umiješanost potpredsjednika HDZ Hrvatske, Milijana Brkića. HDZ-ov izborni stožer je na svojoj “istinoljubivoj” stranici objavio sliku članka, bez teksta ili linka na kom bi se isti mogao pročitati. Slika prikazuje tek naslov i ilustraciju, “zgodno” izostavljajući uvod koji se odnosi na dokumente objavljene na “Žurnalu” – to jest na vezu Brkića i Marija Bebića, člana HDZ-a Hrvatske i jednog od direktora Hrvatske pošte, sa registracijom birača koji bi iz Hrvatske glasali na izborima u BiH.

Bez ikakvog suštinskog osvrta na sadržaj članka, HDZ ga preko svoje stranice za “monitoring medija” proglašava smećem čiji je cilj stvaranje „antihrvatske histerije“ i pritisak na Centralnu izbornu komisiju:

Smeće Vijesti – Antihrvatska propaganda s ciljem stvaranja straha i histerije
Nebrojeno puta do sada, svaki izborni ciklus u Bosni i Hercegovini stvara se medijski naboj i negativni društveni ambijent oko  izbornih prevara. Spinovi koji se stvaraju u kojekakvim političkim, medijskim i nevladinim centrima moraju biti jasno prepoznati kao propaganda koja ima cilj stvaranja antihrvatske histerije. Etiketiranje hrvatskog naroda, HDZ-a BiH, HNS-a BiH i koalicijskih stranaka dobro je uhodana praksa pojedinih medija koji na sve načine nastoje ispuniti politike određenih centara s ciljem skretanja pozornosti s ključnih političkih tema i događanja u cijeloj Bosni i Hercegovini.
Pokušajima spinovanja, zastrašivanja javnosti i stvaranjem pritiska na instituciju SIP-a BiH na sve načine pokušava se hrvatskom narodu uskratiti prava i mogućnost sudjelovanja i glasanja na Općim izborima u listopadu, uvlačeći u negativni kontekst HDZ BiH i sestrinsku stranku u Republici Hrvatskoj. Takva suradnja i pomoć koja je uvijek bila isključivo u domeni strogih zakonskih regulativa i normi pokazuje se kao “trn u oku” medijima koji na ovakav način žele napraviti bespotreban spektakl, stvaranje straha i uskraćivanje temeljnih i Ustavom propisanih prava jednog konstitutivnog naroda.

Upravo ovaj prvi članak dobio je prostor i na drugim portalima. Njega su prenijeli portali “HR svijet”, “BPZ”, “Trnopolje” i  “Hercegovina.info”.

HDZ je, dakle, na svom poluanonimnom “medijskom projektu” širokogrudo ocjenjivao ne samo vijesti, već i lične stavove koji mu se ne dopadaju, kao rušenje ustavnog poretka, izazivanje mržnje i straha, antihrvatsku propagandu i tome slično. U nevelikom “uzorku” od 7 objava, u smeću su se našle osobe i mediji čije viđenje dvije ključne teme se razlikuje od HDZ-ovog: jedna je kandidatura Željka Komšića za Predsjedništvo BiH, a druga izvještavanje o manipuliranju biračkim spiskovima i sa njim povezanim (ne)djelovanjem CIK-a.

U zaključku, svi portali koji podržavaju stranačku diskreditaciju medija koji im se ne dopadaju, u suštini i sami postaju stranačka glasila. S tim u vezi, sve članke u ovoj analizi ocjenjujemo kao pristrasno izvještavanje.

raskrinkavanje.ba

About The Author