BOSNA I HERCEGOVINA, UTOČIŠTE HRVATSKIH PATRIOTA

IZDVAJAMO

Možda ga je nadahnuo baš prijatelj Glavaš kad je svojedobno odlučio u Mostaru služiti zatvorsku kaznu. I usput graditi kuću u svojim Drinovcima. Ili niska domoljuba, poput Miroslava Kutle, Zdravka Mamića, Joze Ćurkovića… redom provjerenih hrvatskih kadrova koji domovinu jamačno vole, ali ne toliko da bi njezinim istražnim organima rado odgovarali na pitanja o višemilijunskim malverzacijama. Osobito je živopisan Ćurkovićev slučaj: kod Tomislavgrada, nedaleko od granice s Hrvatskom, napravio je etno-selo u kojem se prije četiri i pol godine zabavljalo desetak splitskih policajaca. Od kojih, službeno, bježi zbog utaje poreza.

BOSNA I HERCEGOVINA, UTOČIŠTE HRVATSKIH PATRIOTA

Istaknuti kadrovi i prijatelji HDZ-a najviše na svijetu vole Hrvatsku. Ali ta ljubav ima granicu. I to onu s Bosnom i Hercegovinom

 

Piše: Vladimir Matijanić

Patriotizam je, veli ona stara i mnogo puta dokazana, posljednje utočište hulja, a Bosna i Hercegovina je, veli ona novija i mnogo puta dokazana, posljednje utočište hrvatskih patriota. Nedavno se koloniji vatrenih Hrvata, redom bliskih HDZ-u, koji su pobjegli od zakona tisućama godina sanjane domovine, pridružio Drago Tadić, osječki poduzetnik, s trenutnim boravištem u Kongori, općina Tomislavgrad.

Tadić je pripadao plejadi ljudi čiji je poslovni uspjeh usko vezan uz vladajući HDZ, pojavio se i kao svjedok u sudskom postupku o financijskim zloupotrebama Božidara Kalmete, dugogodišnjeg zadarskog gradonačelnika, a potom i ministra, te, odnedavno, pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a. Tadićeve veze s vrhom HDZ-a zasigurno su bile trasirane i njegovom izdašnošću: prema objavljenim informacijama, samo je u dvjema godinama na početku ovoga desetljeća najdražoj stranci donirao 630 tisuća kuna. Zauzvrat, tvrtka mu je tih godina sudjelovala u gradnji valjda svih bitnijih cesta u Hrvatskoj.

No, nijedna ljubav nije vječna.

Krajem prošlog mjeseca trebao se javiti u zatvor na odsluženje dvogodišnje zatvorske kazne, jer je sudjelovao u pokušaju podmićivanja sudaca Vrhovnoga suda kako bi presuda Branimiru Glavašu za ratne zločine nad osječkim Srbima bila ublažena. Umjesto u zatvoru, Tadić je osvanuo u BiH.

Činili su to, uostalom, toliki prije njega. Možda ga je nadahnuo baš prijatelj Glavaš kad je svojedobno odlučio u Mostaru služiti zatvorsku kaznu. I usput graditi kuću u svojim Drinovcima. Ili niska domoljuba, poput Miroslava Kutle, Zdravka Mamića, Joze Ćurkovića… redom provjerenih hrvatskih kadrova koji domovinu jamačno vole, ali ne toliko da bi njezinim istražnim organima rado odgovarali na pitanja o višemilijunskim malverzacijama. Osobito je živopisan Ćurkovićev slučaj: kod Tomislavgrada, nedaleko od granice s Hrvatskom, napravio je etno-selo u kojem se prije četiri i pol godine zabavljalo desetak splitskih policajaca. Od kojih, službeno, bježi zbog utaje poreza.

I onda netko pita što je RH uradila za BiH. Šteta samo što ne radi manje. Šteta za BiH.

About The Author