SLIJEDE LI NOVA ZATVARANJA UREDA AL-JAZEERE?

Nakon nedavnih protesta u Kataru, na kojima su sudjelovali i predstavnici međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i strani novinari u Dohi, zbog zahtjeva arapskih zemalja o zatvaranju katarske televizije Al Jazeere, agonija se nastavlja. Jučer je izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio da planira zatvoriti ured mreže Al-Jazeera u Jerusalemu. “Naložio sam da se zatvori […]

SLIJEDE LI NOVA ZATVARANJA UREDA AL-JAZEERE?

Nakon nedavnih protesta u Kataru, na kojima su sudjelovali i predstavnici međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava i strani novinari u Dohi, zbog zahtjeva arapskih zemalja o zatvaranju katarske televizije Al Jazeere, agonija se nastavlja.

Jučer je izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio da planira zatvoriti ured mreže Al-Jazeera u Jerusalemu.

“Naložio sam da se zatvori ured Al-Jazeere u Jerusalemu zato što promoviše nasilje nad Brdom hrama. Ako to nije moguće prema važećim zakonima, učiniću sve da neophodni zakon prođe na Knessetu kako bi raspustili Al-Jazeeru“, poručio je Netanyahu preko svoje Facebook stranice.

Podsjećamo, kriza u Zaljevu eskalirala je 5. juna kada su vlasti Saudijske Arabije, Bahreina, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jemena prekinule diplomatske odnose i blokirale granice Katara. Katar se tereti za podršku terorizmu, što zvanična Doha negira i ocjenjuje neutemeljenim optužbama. Susjedni Kuvajt pokrenuo je inicijativu u pravcu rješavanja te krize.

Više na N1

About The Author