RTRS I BNTV: OSMI MART, DAN MAJKI I ONIH KOJE ĆE TO TEK POSTATI

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo.
BNTV
Izvještaj Milana Kovača, koji se bavio pitanjem šta za građane znači odluka Vlade RS o finansiranju domova zdravlja putem trezora i na račun lokalnih zajednica. Dobro ukazano na problem da se većina lokalnih zajednica neće biti u stanju nositi s tim finansijskim opterećenjem, što za rezultat može imati dodatan pad kvaliteta zdravstvenih usluga.

Minus nedjelje

RTRS
Kiša koja je osmog marta prestala padati spriječila je da se na području Banje Luke ne ponovi scenarij kojem smo svjedočili tokom majskih poplava 2014. godine. Iako su novinari Dnevnika 2 obišli sva ugrožena područja i uvjerili se da je samo priroda na vrijeme zaustavila nova uništavanja, izostao je bilo kakav analitički osvrt. U kojem bi se postavilo pitanje zašto u protekle tri godine nije urađeno ništa kako bi se štete od poplava svele na minimum.
BNTV
Izvještaj Mirjane Mićić emitovan u Dnevniku 11. marta o pomenu za poginule pripadnike Vojske RS na sarajevskom ratištu. Riječ je zapravo o licima čiji su posmrtni ostaci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma ekshumirani i prenijeti iz sarajevskih opština koje su pripale Federaciji BiH na teritoriju RS-a. I ponovo iz usta novinarke preuzet  klasičan politički narativ, o “egzodusu sarajevskih Srba kojima niko nije ništa garantovao”, “o ljudima koji se nisu radovali miru” i o domovima odbranjenim u ratu i izgubljenim u miru”. Tako je po ko zna koji put bez propitivanja prošlo ključno pitanje ko je te ljude uvjerio da po okončanju rata napuste svoje domove, kako danas žive…

RTRS I BNTV: OSMI MART, DAN MAJKI I ONIH KOJE ĆE TO TEK POSTATI

U interpretaciji RTRS-a, Osmi mart nije dan žena, nego samo jedne kategorije među njima. Ni BNTV se nije proslavila izvještavajući o ovom prazniku

RTRS: Dvostruki standardi

6. – 12. mart 2017.

SAMO MAJKAMA: RTRS, javni servis bh. entiteta Republike Srpske,  ponovo je, po ko zna koji put, posvjedočio da je sve samo ne javni servis svih građanki /na. Ovog puta na Međunarodni dan žena, uputivši čestitku samo majkama i onima koje će to postati. Ostale građanke, koje to nisu, nisu ni bitne. Sve dok ne plate RTV taksu; tada će uz mandatnu tužbu postati ravnopravne članice društva.

NEUSPJELI PROJEKAT: U Brčkom je osmog marta obilježena 17. godišnjica uspostave distrikta. U najavi, prezenterka  govori o “neuspjelom projektu međunarodne zajednice kojim danas niko nije zadovoljan”. Novinar Rade Grbić počinje izvještaj anketom među građanima čiji su stavovi oko toga kako se danas u distriktu živi podijeljeni. Potom navodi sve što nije dobro: nezaposlenost, nedostatak privrednih kapaciteta, odlazak ljudi u potrazi za poslom. Nesporne činjenice. No, ostaje pitanje da li novinar RTRS-a jednako tako neuspjelim eksperimentom domaćih političara smatra, recimo, i bh. entitet Republiku Srpsku. Jer sve ono što u Brčkom ne valja i svi problemi s kojima se građani tamo suočavaju jednaki su u cijeloj BiH.

ODUSTAJANJE OD JEDINSTVA: U nedjelji iza nas dnevnike RTRS-a obilježilo je i optuživanje SDS-a za “odustajanje od srpskog jedinstva”. Povod je na početku nedjelje bio sada već propali pokušaj pokretanja revizije na presudu Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH. SNSD-u je zasmetalo što su zastupnici SDS-a odbili da bojkotuju sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a ministri te stranke učestvovali u radu Vijeća ministara BiH.

SDS se našao na meti iste optužbe i u kontekstu promjene skupštinske većine u Srebrenici. U izvještajima prezentiranim gledaocima, predočene su izjave načelnika opštine (SNSD), građana srpske nacionalnosti,  ali ne i razlozi zbog kojih su odbornici SDS-a odlučili istupiti iz vladajućeg bloka u lokalnoj skupštini.

Zanimljivo je pri tom korištenje duplih standarda ove medijske kuće. Jer kao da je Vlada Federacije BiH dio neke druge države, a ne BiH i kao da njenu okosnicu ne čine kadrovi SDA. SDS-u se zamjera što surađuje sa SDA na državnom nivou. Kada se u Banjoj Luci održava zajednička sjednica entitetskih vlada, tu suradnju novinari RTRS-a ne dovode u pitanje.

BEZ KLJUČNIH ELEMENATA: Plasiranje  vijesti bez navođenja ključnih elemenata koje vijest treba da sadrži dio je prakse koja se ponavlja u dnevnicima javnog servisa Republike Srpske. U ovoj nedjelji bilježimo je u Dnevniku 2 osmog marta. Prezenterka saopštava da je Gradski odbor SNSD-a Doboj podnio Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog neovlaštenog prisluškivanja. Ko je i kada prisluškivao, gledaoci nisu saznali.

Izdvojeno

U Dnevniku šestog marta emitovan je razgovor s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović. Ključna tema razgovora, koji je vodila Sandra Kukić, bile su stranke Saveza za promjene i njihovo djelovanje u institucijama BiH. I tu se vraćamo na već navedenu upotrebu dvojakih standarda. Nakon što ih je Cvijanović optužila za suradnju sa SDA, naredno pitanje odnosilo se na zakazanu zajedničku sjednicu entitetskih vlada, u kojoj, u kontekstu revizije pred Sudom pravde i uloge lidera SDA Bakira Izetbegovića, novinarka ne vidi nikakav problem, kao što ga je vidjela kada se govori o SZP-u. I ostala pitanja upućena Željki Cvijanović jasno su pokazala da se na javnom servisu ne otvara niti jedna od problematičnih tema u Republici Srpskoj.

Ocjena 1

BNTV: Dva priloga po jednom novinaru

6. – 12. mart 2017.

ZADUŽIVANJE VLADE: Iako je funkcionisanje institucija BiH u svjetlu političke krize izazvane podnošenjem revizije pred Međunarodnim sudom pravde, a potom odluka Suda da istu odbaci, bila ključna politička tema dnevnika u ovoj nedjelji, ipak je prostor ostavljen i za druga dešavanja. Od ukazivanja na nastavak prakse Vlade RS za zaduživanje na domaćem tržištu kapitala, do nastavka praćenja borbe sindikata radnika Željeznica RS za svoja prava.

RASIPANJE JAVNOG NOVCA: Izdvajamo i ukazivanje na rasipanje javnog novca na rad predstavništava RS-a u inostranstvu. S posebnim osvrtom na ono u SAD-u, koje je, nakon što je Amerika predsjednika RS-a Milorada Dodika stavila na crnu listu, nagrađeno dodatnim povećanjem budžeta za 110.000 KM.

Izdvojeno

Da li je BNTV suočen s nedostatkom novinara, ili je posrijedi nešto drugo, tek, u ovoj nedjelji bilježimo praksu da u istom dnevniku novinari rade po dva izvještaja.

Ocjena 6

Komparativna analiza

Obilježavanju 8. marta, Međunarodnog dana žena, u Dnevniku 2 RTRS-a ostavljene su posljednje minute. Prvo pričom o “čudu” da žene, inženjerke geologije, rade u rudnicima. Potom je uslijedila i čestitka uredništva Dnevnika “majkama i onima koje će to postati”. One ostale bit će da i nisu žene, pa im se i nema šta čestitati. Ni uredništvo BNTV-a nije si dalo truda da im Međunarodni dan žena bude povod da se zapitaju kako to žene danas žive u BiH. Tek na brzu ruku sklopljen izvještaj, u kojem mjesta nije bilo ni za protestni marš održan toga dana u Banjoj Luci.

About The Author