Bloger Klimovich umro u bjeloruskom zatvoru

U međuvremenu Bjelorusija je na osam godina zatvora osudila urednika opozicionog informativnog kanala Telegram Nexta Ramana Pratasevicha

Bloger Klimovich umro u bjeloruskom zatvoru

Bjeloruski bloger Mikalay Klimovich, koji je bio u zatvoru zbog karikature autoritarnog vladara zemlje Aleksandra Lukašenka umro je u koloniji u regiji Vitebsk, potvrdio je Centar za ljudska prava Vyasna sa sjedištem u Minsku.

Klimovich je doživio moždani udar i imao je operaciju srca prije nego što je 28. februara osuđen na godinu dana zatvora. Uhapšen je u decembru, a optužen je da je ‘vrijeđao šefa države’ jer je na društvenim mrežama objavio satirični crtež Lukašenka.

U međuvremenu bivši urednik opozicionog informativnog kanala Telegram Nexta Raman Pratasevich, bjeloruski je sud u Minsku osudio na osam godina zatvora, nakon što je uhapšen još 2021. godine.

Nakon suđenja koje je trajalo gotovo tri mjeseca, Raman Pratasevich proglašen je krivim i osuđen za navodne optužbe koje uključuju “organiziranje masovnih nereda”, “poticanje na mržnju”, “osnivanje ekstremističke grupe”, “zavjeru za preuzimanje vlasti” i “javnu klevetu”. Sud je precizirao da je optužen za više od 1.500 krivičnih djela usmjerenih na štetu nacionalne sigurnosti.

Pratasevich je bio urednik Nexta, Telegram kanala za razmjenu poruka koji su naširoko koristili sudionici masovnih protesta protiv osporavanih izbora 2020. godine koji su autoritarnog predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka zadržali na vlasti šesti mandat.

Bjeloruske vlasti uhapsile su ga 2021. godine nakon što su prisilile civilni avion, u kojem je bio Pratasevich i koji je letio između Grčke i Litvanije da izvrši hitno slijetanje u Minsku, rekavši posadi da postoji prijetnja bombom.

Druga dva bjeloruska novinara u egzilu, Stephan Putila i Yan Rudzik, osuđeni su u odsutnosti na zatvorske kazne od 20, odnosno 19 godina.

Osim zatvorskih kazni, bjeloruski novinari bi također mogli biti prisiljeni platiti desetke miliona dolara odštete zbog svoje navodne odgovornosti u masovnim protestima koji su zahvatili zemlju u ljeto 2020. godine.

Prema podacima Vyasna u Bjelorusiji trenutno ima oko 1.500 političkih zatvorenika, a Međunarodna i Evropska federacija novinara pozvale su na hitno oslobađanje svih zatvorenih novinara i zatražili od Vlade da odmah zaustavi represiju i zastrašivanje svih novinara u zemlji.

Izvor: RSE/IFJ

About The Author