Vojne vlasti u Maliju zabranile medijima da izvještavaju o politici

Medijske kuće koje se ogluše o zabranu mogle bi biti zatvorene

Vojne vlasti u Maliju zabranile medijima da izvještavaju o politici
Foto: Safejournalists.net

Vojne vlasti Malija izdale su naredbu kojom se medijima zabranjuje izvještavanje o aktivnostima političkih stranaka i udruženja. Nalog koji je izdao visoki organ Malija za komunikacije, objavljen je na društvenim mrežama i odnosi se na sve oblike medija uključujući televiziju, radio, online i štampane.

Zabrana je uslijedila dan nakon što su vlasti suspendirale sve aktivnosti političkih stranaka do daljnjega. Vojska je ukazala na potrebu održavanja javnog reda kao razlog te zabrane.

Medijske kuće koje se ogluše o zabranu mogle bi dobiti upozorenja ili čak zatvaranje, rekla je agencija za komunikacije jednoj organizaciji za slobodu medija. Lokalne i međunarodne medijske grupe osudile su takav razvoj događaja.

Malijsko medijsko udruženje Maison de la Presse, ili Press House, ohrabrilo je novinare da “stoje uspravno, ostanu ujedinjeni i da se mobiliziraju kako bi odbranili pravo građana na pristup informacijama”. Također je potaknuo novinare da nastave pratiti politiku u zemlji.

Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku, ili CPJ, pozvao je huntu da odmah ukine zabranu.

– Građani Malija imaju pravo biti obaviješteni o razvoju događaja u ovom ključnom trenutku u političkom životu zemlje, a mediji ne smiju biti spriječeni da rade svoj posao, posebno o temama od tako značajnog javnog interesa – kazala je voditeljica CPJ-ovog programa za Afriku Angela Quintal.

Nacionalna komisija Malija za ljudska prava, koja ima savjetodavnu ulogu u vladi, također je izrazila zabrinutost zbog ovog poteza.

– Umjesto da smiruju društvenu klimu, ova ograničenja temeljnih prava i sloboda potencijalno bi mogla izazvati probleme i napetosti, što zemlji nije potrebno – stoji u saopćenju.

Od 180 zemalja na svjetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF) Mali je na 113. mjestu.

Izvor: VoA

About The Author