Tri palestinska novinara ozlijeđena su u izraelskom napadu na kamp Nuseirat u Gazi

Od 7. oktobra najmanje 122 novinara ubijeno je u izraelskim napadima, prema brojkama Ujedinjenih nacija, a mnogo više ih je ozlijeđeno

Tri palestinska novinara ozlijeđena su u izraelskom napadu na kamp Nuseirat u Gazi

Tri palestinska novinara ozlijeđena su u petak u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp Nuseirat u Gazi. Sami Shehada i Sami Barhoum pokrivali su događaje za arapski TV kanal TRT, dok je Ahmad Harb bio na dužnosti za Al Arabiya News Channel u vrijeme incidenta.

Sva tri novinara prvo su odvedena u bolnicu Al-Awda, malu ustanovu na sjeveru enklave, ali su kasnije prebačeni u bolnicu Shohada Al-Aqsa u Deir Al-Balahu u središnjem pojasu Gaze. Shehada je izgubio nogu u napadu, koji je navodno bio direktno usmjeren na medijsku ekipu.

– Bili smo na relativno sigurnom mjestu, nosili smo naše zaštitnu opremu i kacige s oznakama Press. Čak je i auto kojim sam došao imao natpis TV, a ja sam civil i novinar – gađali su nas – kazao je Shehada za Arab News.

Istovremeno, medijski nadzornici pozvali su na nezavisnu istragu ranijeg izraelskog napada na bolnicu Al-Aqsa u Gazi u kojem je ozlijeđeno osam novinara. U udaru 31. marta također su poginule četiri osobe i ozlijeđeno devet drugih.

– Izraelski napad 31. marta na bolnički kompleks u kojem su se novinari skrivali i radili mora se nezavisno istražiti – rekao je direktor programa Odbora za zaštitu novinara Carlos Martinez de la Serna u New Yorku.

Budući da su medijski uredi suočeni s velikim razaranjem u Gazi, novinari u enklavi sve više traže utočište u bolnicama. Međutim, napadi na bolnicu Al-Aqsa Martyrs i napad na bolnicu Al-Shifa učinili su čak i bolnice nesigurnima.

Izvještaji pokazuju da je 31. marta izraelska bespilotna letjelica pogodila šatorsko naselje ispred bolnice mučenika Al-Aqsa u Deir Al-Balahu, u centralnoj Gazi, u blizini šatora koji je osigurala turska novinska agencija Anadolu, gdje su novinari potražili utočište.

Napad je bio usmjeren na komandni centar koji pripada Palestinskom islamskom džihadu, što je rezultiralo smrću četiri militanta i ozljedama 17 drugih ljudi, uključujući osam novinara, prema više medijskih kuća i palestinskoj grupi za slobodu medija MADA.

Sindikat palestinskih novinara u središnjoj Gazi upozorio je na pogoršanje uvjeta za novinare u enklavi, zbog čega su mnogi potražili utočište i pristup električnoj energiji u bolnicama kako bi pisali priče. Ali nedavni napadi narušili su povjerenje u sigurnost bolnica širom Gaze.

Od 7. oktobra najmanje 122 novinara ubijeno je u izraelskim napadima, prema brojkama Ujedinjenih nacija, a mnogo više ih je ozlijeđeno.

Stručnjaci UN-a izjavili su u februaru da su uznemireni zbog iznimno velikog broja novinara i medijskih djelatnika koji su ubijeni, napadnuti, ozlijeđeni i zatočeni na okupiranom palestinskom teritoriju, posebno u Gazi, posljednjih mjeseci, gdje se očito nepoštivajući međunarodno pravo.

Izvor: ArabNews

About The Author