Pekinške mjere “nacionalne sigurnosti” prijete hongkonškim novinarima

Strukovna udruženja tvrde da kineske vlasti pojam nacionalne sigurnosti koriste samo kada se protive radu novinara

Pekinške mjere “nacionalne sigurnosti” prijete hongkonškim novinarima
Foto: Reuters

Reporteri bez granica (RSF) osudili su odluku Pekinga da nameće mjere “nacionalne sigurnosti” Hong Kongu koje će ugroziti novinare i slobodu medija u toj posebnoj administrativnoj regiji koja bi trebala biti autonomna do 2047. godine.

Očekuje se da će 28. maja kineski parlament glasati o zakonu koji će zahtijevati od Hong Konga da poduzme mjere za “održavanje nacionalne sigurnosti” uključujući mjere za “sprečavanje i kažnjavanje stranih aktivnosti u Hong Kongu koje imaju za cilj otcjepljenje, subverziju i uništavanje”.

Kako tvrde u RSF-u, jednoj od najvećih organizacija koja štiti prava novinara širom svijeta, nema sumnje da pooštravanjem kontrole nad Hong Kongom autoritarni kineski režim namjerava olakšati potezanje zakona koji se odnose i na slobodu medija, što bi trebalo biti zagarantirano u bivšoj britanskoj koloniji po principu “jedna zemlja, dva sistema” koje vrijedi do 2047. godine.

Nakon serije uličnih demonstracija organiziranih prošle godine, uključujući i masovne mirne šetnje, stanovnici Hong Konga uspjeli su natjerati prokinesku upravu regije Hong Kong da odustane od zakona kojim bi se omogućilo izručenje Kini što je predstavljalo veliku prijetnju novinarima.

– Ako Peking uspije nametnuti ovaj zakon o nacionalnoj sigurnosti, stanovnici Hong Konga više neće imati slobodu medija niti će sigurnost novinara biti zagarantirana – kazao je šef ureda RSF-a za Istočnu Aziju Cédric Alviani.

Naglasio je da je nacionalna sigurnost izgovor koji kineske vlasti najčešće koriste da opravdaju zatvaranje novinara, a idu toliko daleko da im izriču i doživotnu kaznu zatvora.

U izvještaju od prošle godine, Udruženje novinara Hong Konga kritiziralo je ograničenje pristupa službenim informacijama, porast maltretiranja stranih dopisnika i pokušaje zastrašivanja nezavisnih medijskih oglašivača.

Izvještaj RSF-a iz 2016. godine već je tada osudio fizičko, ekonomsko i pravosudno uznemiravanje kojem su izloženi novinari u Hong Kongu.

Hong Kong je na Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a pao s 18. mjesta na kojem je bio 2002. godine na 80. mjesto 2020. godine. U Narodnoj Republici Kini trenutno je u zatvorima 113 novinara.

Izvor: RSF

About The Author