Grupe za slobodu medija obilježile godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije

Presuda Žalbenog suda u ovom slučaju bila bi najkonzekventnija za medijske slobode i novinarstvo u modernoj historiji Srbije

Grupe za slobodu medija obilježile godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije
Foto: Cenzolovka

Povodom obilježavanja 24. godišnjice ubistva srbijanskog urednika i izdavača Slavka Ćuruvije, predstavnici Evropske federacije novinara (EFJ), Međunarodne federacije novinara (IFJ) i međunarodnih organizacija za slobodu medija posjetile su Beograd kako bi još jednom pozvali na pronalazak i otvorili pitanje novih upozorenja o trenutnoj klimi za sigurnost novinara.

Misija u Beograd dolazi 24 godine nakon što je Ćuruvija hladnokrvno ubijen ispred svog stana 11. aprila 1999. godine i nekoliko sedmica nakon što su počela posljednja ročišta u ponovljenom suđenju četvorici dužnosnika Državne službe sigurnosti optuženih za planiranje i izvršenje njegovog ubistva. Uz pravdu gotovo na dohvat ruke, ova godišnjica nudi pravovremenu priliku za razmatranje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Ove organizacije prije svega su odale počast djelu i životu Slavka Ćuruvije, koji je ubijen zbog podržavanja najviših novinarskih vrijednosti: nepokolebljive težnje da se vlast pozove na odgovornost kroz žestoko nezavisno izvještavanje. Uprkos opetovanim pokušajima Miloševićevog režima da zatvori njegove novine, novinar se nije dao ušutkati i platio je najveću cijenu za svoju hrabrost.

Ovom posjetom organizacije su željele da se solidarišu s njegovim najmilijima, bivšim kolegama i svima onima koji nastavljaju više od dva desetljeća borbu da odgovorni za ovaj zločin ne budu nekažnjeni. To uključuje novinarska i medijska udruženja, Komisiju za istraživanje ubistava novinara i Fondaciju Slavko Ćuruvija – čiji su neumorni napori bili presudni za spori napredak ka odgovornosti.

Izrazili su nadu u skoru presudu kojom će se dvije prethodne osuđujuće presude potvrditi ili ukinuti. Presuda Žalbenog suda bit će najkonzekventnija za medijske slobode i novinarstvo u modernoj historiji Srbije, te će djelovati kao lakmus papir za vladavinu prava i demokraciju šire.

Najavili su sastanke s urednicima, grupama civilnog društva i vladinom Radnom grupom kako bi razmotrili trenutnu situaciju u vezi sa sigurnošću novinara u Srbiji. Njihova posjeta dolazi usred nedavnih prijetnji smrću i pritisaka, koji odražavaju širu toksičnu klimu za nezavisno i istraživačko novinarstvo. Alarmantno je da se vodećim novinarima i dalje prijeti smrću i stavljaju iste opasne etikete “izdajnika” i “stranih plaćenika” kojima je postavljen temelj za Ćuruvijino ubistvo.

Ovo neprijateljstvo prema medija ohrabreno je ponašanjem visokih političkih osoba, koje i dalje pokazuju malo volje da osude napade na novinare i u mnogim slučajevima same pokreću verbalne napade.

Osim toga, Srbija predstavlja jedno od najplodnijih tla u Evropi za zloporabe tužbi protiv javnih nadzornika. Šačica javnih dužnosnika rutinski tuži novinare zbog njihovog kritičkog izvještavanja – uključujući podizanje više tužbi za isti medij.

Iako je posljednjih mjeseci postignut određeni napredak u kažnjavanju zločina protiv novinara i čini se da vlasti učinkovitije procesuiraju nove napade na novinare, Srbija je i dalje jedno od najopasnijih mjesta za rad novinara u Evropi.

Organizacije će stoga ponoviti pozive sadašnjoj vladi i državnim vlastima da ispoštuju svoje međunarodne obaveze zaštite sigurnosti novinara sada kako bi se osiguralo da se takav užasan zločin nikada više ne može počiniti u budućnosti.

Gotovo četvrt stoljeća nakon Ćuruvijinog ubistva, neriješena žalbena presuda predstavlja trenutak moguće tranzicije za slobodu medija u Srbiji. Toliko toga će ovisiti o nadolazećoj presudi i političkoj volji da se ova moguća pravna prekretnica pretvori u katalizator značajne promjene.

Dok odaju počast Ćuruviji i načelima za koja se borio, ove organizacije nadaju se da će se u narednim mjesecima prekinuti začarani krug nekažnjivosti ubistava novinara u Srbiji i da će pravda konačno biti osigurana.

Ovo je zajednička akcija ARTICLE-a 19, Evropskog centra za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropske federacije novinara (EFJ), Međunarodne federacije novinara (IFJ), Međunarodnog instituta za štampu (IPI), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropae, Reportera bez granica (RSF), Fondacije Daphne Caruana Galizia i Safejournalists mreže.

Izvor: EFJ

About The Author