Twitter je uveo nova pravila za suzbijanje govora mržnje prema vjerskim grupama

Društvena mreža je objavila da će izbrisati uvredljive postove koji uspoređuju vjerske zajednice sa različitim uvrjedljivim nazivima. Twitter, kao što su Facebook i YouTube, bio je žestoko kritikovan zbog toga što nije uspeo da suzbije sadržaj koji je potakao mržnju. Šta se promjenilo? Twitter već zabranjuje govor mržnje koji cilja na pojedine religiozne osobe ili […]

Twitter je uveo nova pravila za suzbijanje govora mržnje prema vjerskim grupama
Foto: The Hill

Društvena mreža je objavila da će izbrisati uvredljive postove koji uspoređuju vjerske zajednice sa različitim uvrjedljivim nazivima.

Twitter, kao što su Facebook i YouTube, bio je žestoko kritikovan zbog toga što nije uspeo da suzbije sadržaj koji je potakao mržnju.

Šta se promjenilo?

Twitter već zabranjuje govor mržnje koji cilja na pojedine religiozne osobe ili grupe, ali posljednja promjena odnosi se posebno na uvredljive riječi.

Facebook ima sličnu politiku koja zabranjuje govor mržnje i napade na pojedince ili grupe koji dijele karakteristike kao što su rasa, etnička pripadnost, seksualna orijentacija ili vjerska pripadnost.

YouTube također zabranjuje sadržaj koji promoviše nasilje ili mržnju prema pojedincima ili grupama na osnovu kategorija kao što su starost, invalidnost i rasa.

Izvor: DW

About The Author