Respiratori, prisluškivanja i vrtna garnitura od 16.000 maraka

RTRS brani vlast i blati opoziciju, pa BNTV radi njihov posao i propituje glavne afere. Al Jazeera o regionalnoj politici, a N1 o respiratorima i zdravstvu

Respiratori, prisluškivanja i vrtna garnitura od 16.000 maraka
Foto: Hayat.ba

RTRS: “Pečat”, 21. maj

PONOSNI VIŠKOVIĆ: Prilog o ukidanju vanrednog stanja u Republici Srpskoj počinje izjavom entitetskog premijera Radovana Viškovića, koji je ponosan na sve što je vlast ovog entiteta postigla u protekla dva i po mjeseca. Na nju se, bez i najblaže novinarske skepse, nadovezuje izjava Zorana Tegeltije, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Sve kritike opozicije za zloupotrebu vanrednog stanja odbačene su već u najavi a da nisu ni saopćene gledaocima. „Federaciju potresa afera ‘Respiratori’, pa mnogi vide šansu da pokretnu bolnicu iz Srpske izvrgnu ruglu.“ O tome ko će i pod kojim uslovima moći putovati, govore premijerka Srbije, ministrica saobraćaja Srbije, predsjednik Udruženja osiguravača Srbije, premijer Grčke i ministar turizma Hrvatske. Predstavnici institucija BiH najmanje.

NIJE CRNO KAKO LAŽU: Koliko je opozicija u krivu kada zloslutno upozorava na loše ekonomsko stanje u RS-u, trebaju dokazati pozitivne priče koje se emituju u svakom „Pečatu“. Ovaj put bio je to prilog o mljekari „Pađeni“. U davanju medijskog prostora uspješnim domaćim kompanijama koje su „pobijedile koronu“ nema ništa loše. Naprotiv. Indikativno je, međutim, kako se uporno šuti o posljedicama koje trpi većina privrednika.

SNSD BORCI ZA SUVERENITET BiH: Dok se SNSD bori za puni suverenitet domaćih institucija, opozicija iz RS-a je, zajedno sa SDA, za strano tutorstvo. Tako zaključuje Gvozden Šarac argumentujući kako opozicija ne podržava SNSD-ov prijedlog zakona o protjerivanju stranih sudija iz Ustavnog suda. Da bi podržao zaključak izveden prije prikupljanja činjenica, Šarac koristi oštre kvalifikacije. BiH je protektorat, stranci su ekspozitura SDA, a opozicionari strani poslušnici.

OMILJENI RTRS-ov STRUČNJAK: Po BiH „vršljaju“ migranti, a Pakistanci u njoj prave talibansku bazu u kojoj se pripremaju za terorističke napade. Kao dokaz za ove tvrdnje, Nada Veletić emituje mišljenja Dževada Galijaševića, omiljenog RTRS-ovog stručnjaka za borbu protiv terorizma, i Vlade Radulovića, vojnopolitičkog analitičara. O kompetencijama  Galijaševića i istinitosti podataka koje iznosi na RTRS-u pisalo je više medija poput N1, Al Jazeere Balkans, portala Raskrinkavanje.ba i drugih.

BNTV: „Crno na bijelo“, 24. maj

USTAVNOST UREDBI SA ZAKONSKOM SNAGOM? Nakon ukidanja vanrednog stanja u RS-u, Milan Kovač propituje koja je bila svrha njegovog uvođenja. Kao i na RTRS-u, prilog počinje Viškovićevom izjavom u kojoj kaže da je „ponosan na ono što smo uradili“. Tu sličnost prestaje. Slijede izjave zastupnika PDP-a i SDS-a u NSRS-u. Draško Stanivuković i Davor Šešić iznose podatke o zloupotrebi vanrednog stanja za dodjelu poslova podobnim kompanijama. O tome govori i Igor Vukajlović iz UG „Tender“. Advokat Aleksandar Jokić obrazložio je po kom osnovu je pokrenuo inicijativu prema Ustavnom sudu RS-a za ocjenu ustavnosti uredbi sa zakonskom snagom.

DODIKOV POZIV NA PIĆE: U priči Bojane Vinčić o novom zaduživanju RS-a i povećanju rashoda za 193 miliona KM – poražavajući podaci. Entitetska Vlada štedi na ionako mizernim iznosima za humanitarne organizacije, kulturne i sportske ustanove i osobe s invaliditetom. Istovremeno, nije umanjena ni marka od 650.000 KM namijenjenih Andrićevom institutu, kojim raspolaže Emir Kusturica, savjetnik Milorada Dodika. Na pitanje novinarke o 16.380 KM, koliko će koštati vrtna garnitura za Dodikovu rezidenciju na Palama, on odgovara: „Čim je smjestim, zvaću Vas na piće.“

PRISLUŠKIVANJE: U priči o prisluškivanju, Tijana Milinković emitovala je oprečne izjave Dodika i resornog ministra Dragana Lukača. U prvoj, Dodik u NSRS-u izjavljuje da vlast prisluškuje opoziciju. U drugoj, Lukač to negira. Efektno. O ozbiljnosti ove afere i posljedicama koje bi imala u dobro uređenim državama govore predstavnici opozicije Mirko Šarović i Mladen Ivanić, te Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka.

 

AL JAZEERA BALKANS: „Kontekst“, 20. i 26. maj

STRANI UTJECAJI NA BALKANU: Popunjavaju li Rusija, Turska i Kina vakuum koji je nastao smanjivanjem zainteresovanosti SAD-a i EU za Balkan? O stranim utjecajima na Balkanu, Harun Karčić razgovarao je s kompetentnim sagovornicima, specijalistima za spoljnu politiku evropskih država prema Balkanu, odnosno za Rusiju i Tursku. Od Jahje Muhasilovića gledaoci su čuli da, iako je religija sve zastupljenija u spoljnoj politici Ankare, investicije pokazuju da je Turskoj nacionalni interes važniji od vjerskog identiteta. Objasnio je i razloge zbog kojih je ovaj region zanimljiv arapskim državama Perzijskog zaliva. Za razliku od malih investicija koje nemaju političku pozadinu, one strateške poput Beograda na vodi su protuteža turskom i ruskom utjecaju. Na njima se reflektuje rivalitet između Turske i Katara s jedne strane i Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata s druge. Mogu li investicije iz totalitarnih država Bliskog istoka, Rusije i Kine utjecati na političku kulturu balkanskih država? Gubi li Rusija utrku s NATO-om? Gosti su odgovorili i na ova pitanja.

KO I KOGA PRISLUŠKUJE U RS-u: Ministar Dragan Lukač nije došao u emisiju iako je pozvan. Kao razlog su iz njegovog kabineta naveli druge obaveze. O ovoj temi je Žana Kovačević razgovarala s Dragomirom Jovičićem, bivšim ministrom unutrašnjih poslova RS-a, i Branislavom Borenovićem, predsjednikom PDP-a. Novinarku je zanimalo je li Dodik svojom izjavom ponizio i entitetski MUP, odnosno resornog ministra. Dodik se ponaša kao da je u rijalitiju „Zadruga“ ili „Parovi“, a ne u Narodnoj skupštini, priča Borenović, dodajući da ga je trebalo saslušati iste večeri. Podsjećajući da su u Odboru za bezbjednost NSRS-a i članovi SDS-a i PDP-a, Kovačević opravdano pita Borenovića zašto taj odbor bar nije zakazao sjednicu. Pitanja za Jovičića odnosila su se na istinitost Lukačeve tvrdnje da entitetski MUP nema opremu za prisluškivanje, procedure legalnog prisluškivanja, te rješenje za bolji rad institucija BiH. Budući da je Dodik i svog ministra doveo u nezgodnu situaciju, jedno od pitanja za Jovičića bilo je i kako bi on reagovao na Lukačevom mjestu.

 

N1: „Pressing“, 20. maj

SAUČESNICI OPRANIH RUKU I NA DISTANCI: „Zemlja u kojoj ima više ministara nego upotrebljivih respiratora. Zemlja u kojoj usred pandemije respiratore uvozi firma za proizvodnju malina, testove fabrika namještaja, a maske slastičarna. I to po zakonu.“ Ovim paradoksima je Amir Zukić efektno započeo emisiju u kojoj je s tri ljekara razgovarao o dvije teme – aferi „Respiratori“ i proceduri prijema pacijenata u zdravstvene ustanove tokom pandemije. Novinarski stil voli paradokse, a BiH ih je puna. Tu su i aluzije.  „Funkcioneri i saučesnici u zdravstvu drže se uputa nadležnih – stalno peru ruke od nečasnih radnji i drže se na fizičkoj distanci od kriminala u doba korone. Večeras govore ljekari koji nisu htjeli da šute i poslušno provode ono što vlast traži.“ Bili su to Dragan Stevanović, zastupnik SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH, Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla, i Harun Drljević, predsjednik Ljekarske komore FBiH.

BEZ SPECIFIKACIJA I IMENA: Stevanović je član komisije Doma naroda FBiH formirane radi ispitivanja nabavke spornih respiratora. Zato je Zukić pitao ima li ljekara umiješanih u tu nabavku. Nema dokumenta o tome ko je odredio specifikacije respiratora, pa nema ni imena. A sve je, kažu, po zakonu – objašnjava Stevanović.

SLJEDBENICI HIPOKRATA ILI HIPOKRITI? Zašto su neki ljekari u vrijeme korone umjesto Hipokrata počeli slijediti hipokrita? Zašto su neki odbili raditi svoj posao? Hoće li neko odgovarati za nejasan put pacijenta do prijema na kliniku – pitao je Zukić, podsjećajući na ljude koji su umrli jer nisu primljeni u zdravstvene ustanove. Nakon toga, vodila se kraća polemika između voditelja i gosta. Pravo je, ali i obaveza novinara pitati sagovornika za dokazivanje iskaza o političkim oponentima.

ZAKLJUČAK: U „Pečatu“ sve po starom – glorifikovanje vlasti i blaćenje opozicije. Tu je i huškačka retorika: strane sudije u Ustavnom sudu su tutori i ekspozitura SDA, a migranti talibani koji se u BiH obučavaju za terorističke napade. „Crno na bijelo“ istrajava na izvještavanju o zloupotrebama vlasti tokom vanrednog stanja. Tu je s razlogom i priča o aferi „Prisluškivanje“. O istoj temi i u „Kontekstu“, u kojem se ministar Lukač, iako je pozvan, nije pojavio. „Kontekst“ o stranim utjecajima na Balkanu bio je prilika za obrazloženja stručnjaka koja gledaoci ne mogu čuti u informativnim emisijama u kojima su vijesti iz svijeta agencijske i vrlo kratke, često površne. U „Pressingu“ su aluzije i paradoksi doprinijeli atraktivnosti emisije, a parafraziranje i preformulisanje pitanja konkretnijim odgovorima. Informativna vrijednost emisije, ipak, nije bila velika jer je većina kazanog već ispričana u drugim emisijama.

About The Author