KAKO JE SDA IZABRALA DUŠANKU MAJKIĆ

Alma Čolo se pravda ustaljenom praksom nemiješanja u kadrovska rješenja drugih partija, dok Šemsudin Mehmedović priznaje da je greška napravljena i da se to ne može osporiti

KAKO JE SDA IZABRALA DUŠANKU MAJKIĆ
Foto: Dnevno.ba

BHRT: “Jedan”, 19. maja

DRŽAVNA IMOVINA: Većinu najzanimljivijih pitanja u intervjuu s Almom Čolo, zastupnicom SDA u državnom Parlamentu, Benjamin Butković, urednik i voditelj emisije, postavio je u drugoj polovini emisije. Osvrćući se na Odluku visokog predstavnika u BiH kojom je ukinut Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, a koji je predviđao prenošenje državne imovine na entitet, Butkovića je zanimalo zašto reakcija nije bila ista i na slične pokušaje u Federaciji. Konkretno, podsjetio je da je kompletna obala Neuma uknjižena kao vlasništvo te općine, što nije izazvalo nikakvu pravnu reakciju uprkos tome što predstavlja zadiranje u državnu imovinu. Čolo kaže da smo “mi” (ne preciziraju da li pod tim misli na SDA ili na Parlament BiH) zatražili od javnog pravobranioca BiH preduzimanje “svih zakonskih radnji i pravnih mjera” kojima bi se prijenosi državne imovine učinili ništavnim. Pravobranilaštvo je, kaže, dužno da postupa pred nadležnim sudovima u tom pravcu.

RELEVANTNE TEME: Novinar je pitao i zašto se u spoljnoj politici BiH ne govori o Pelješkom mostu, Trgovskoj gori, ostvarivanju prava bh. građana koji su radili u Hrvatskoj, imovini BiH u ovoj susjednoj državi i drugim važnim pitanjima za građane i državu BiH. Čolo je priznala da je Hrvatska uspjela nametnuti promjene Izbornog zakona BiH kao najvažnije pitanje u odnosima između dvije države. Ovim je zapravo priznala i poraz bh. spoljne politike. Eto tema koje bi mediji u BiH trebali nametati bh. političarima umjesto tema koje su političari nametnuli medijima – zaštita etničkih interesa, konstitutivnost naroda, apstraktna kolektivna nauštrb opipljivih individualnih prava i recikliranje ratnih trauma. Prvo samoproglašenim patriotama koji se busaju u prsa zaštitom državnih interesa, a onda i ostalim visokorangiranim zvaničnicima koji dobijaju plate iz budžeta BiH.

KOALICIONA USLOVLJAVANJA: HDZ je već najavio i postizborne blokade. Kao njihovog partnera u vlasti, Butković opravdano pita ima li SDA odgovor na ova uslovljavanja ili se i tu oslanja na pomoć međunarodne zajednice. Nema. I to nikakav. Proizilazi to sasvim jasno iz odgovora sagovornice koja govori o kompleksnom političkom i pravnom uređenju BiH. Jasno je i to da SDA i dalje ne prihvata odgovornost za podršku listama naroda u Domu naroda iz reda Srba i Hrvata. Konkretno, odgovarajući na pitanje o ovome, Čolo kaže da ništa bolji od Dušanke Majkić (SNSD) ne bi bio ni Mladen Ivanić (PDP). Sagovornica je spomenula i to da državne funkcije obavljaju stranački odabrani, ali stručno nekompetentni ljudi uključujući i ministra pravosuđa BiH koji je profesor latinskog jezika! Očekivano, Butković pita zašto je onda SDA podržala njegovo imenovanje na tu funkciju. “Nekako se ustalilo mišljenje da nijedna politička partija ne treba da se miješa u izbor kadrova druge partije”, rekla je.

 

N1: “Dan uživo”, 26. maja

GREŠKE SDA: Ono što je Čolo negirala na BHRT-u, priznao je Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u državnom Parlamentu, u razgovoru s Emelom Burdžović. Njeno pitanje odnosilo se na to da li se SDA danas osjeća krivom zbog toga što je svojevremeno podržala imenovanje Dušanke Majkić u Dom naroda BiH. Gost je odgovorio da je prepušteno kadrovima SDA u RS-u da odluče ko će biti četvrti delegat. “Greška je napravljena, i to ne može niko osporiti.” Mehmedović važi za jednog od rijetkih SDA funkcionera koji je koliko toliko kritičan prema stranci iz koje dolazi. Tako je tokom razgovora priznao i to da je SDA pogriješila što je “u proteklih 30 godina dala previše HDZ-u”. Novinarka ipak opravdano sumnja u motive takvih ustupaka pa na priču o “pravljenju pozitivnog ambijenta” reaguje sarkazmom ukazujući na nespojivost korupcijskih afera u SDA i pozicioniranja njenih kadrova na tzv. “crnoj listi SAD-a” s “pozitivnim ambijentom”.

MEHMEDOVIĆEVI OSJEĆAJI: Podsjetila je i na druge nedosljednosti u politici ove stranke. Među njima i na svojevremenu priču kako Vijeće ministara BiH neće biti formirano dok se ne formira federalna Vlada. Desilo se ipak suprotno. Na pitanje o Denisu Bećiroviću kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH, Mehmedović je odgovorio da nije toliko bitno ko će od Bošnjaka biti na tom mjestu, nego da omjer snaga u toj instituciji bude 2:1 u korist interesa BiH. Ipak, nagovijestio je kako “osjeća” da postoji neki politički dogovor između opozicije i HDZ-a. “Ako će im dati treći entitet, onda je svejedno ko će biti u Predsjedništvu.” Šteta što novinarka nije zatražila od gosta da argumentira ove ozbiljne optužbe.

RTRS: “Pečat”, 26. maja

ORBANOVE OHRABRUJUĆE PORUKE RS-u:  U prilogu o globalnoj ekonomskoj krizi slušamo izjave evropskih desničara: od Vladimira Putina do Viktora Orbana. Za urednika i novinara Nenada Stupara nema nikakve dileme: isključivi krivac za sve probleme je Zapad. Evropa je kriva što je “uvođenjem sankcija Rusiji sjekla granu na kojoj sjedi”. Od Borisa Pašalića, entitetskog ministra poljoprivrede, slušamo umirujuće izjave o “dosta dobroj situaciji” u RS-u, a onda i od poljoprivrednika. Za RTRS je izgleda dovoljno da za građane bude brašna, a dostupnost npr. mesa i drugih namirnica ne propituje. Slušamo i da je mađarski premijer poslao “ohrabrujuće” poruke stanovnicima RS-a. Umjesto da čujemo šta im je to Orban obećao, čujemo samo izjavu Aleksandra Vučića o tome da je Orban iznenađen ljepotom RS-a!

BNTV: “Crno na bijelo”, 29. maja

SPORNA VIŠEMILIONSKA IMOVINA: Milan Kovač propituje zašto u RS-u još uvijek nije provjereno porijeklo višemilionske imovine nekih političara i državnih službenika. Slušamo o pravnim peripetijama kojima se sprječava procesuiranje osumnjičenih za nezakonito stečenu imovinu. Od visokorangiranih političara i funkcionera još niko nije osuđen po ovom osnovu. Glavni sagovornici su Nebojša Vukanović, zastupnik SDS-a u NSRS-u, Ivana Korajlić, predstavnica Transparency Internationala u BiH, i Velizar Antić, politolog. Razlog: neprovodivost zakonskih odredbi o dokazivanju porijekla imovine. Šteta je ipak što većina priloga ostaje na uopćenoj priči, bez dovoljno konkretnih imena i podataka. Nije jasno da li su takvi podaci nedostupni ili se novinar previše oslonio na ljudske izvore nauštrb onih materijalnih, odnosno dokumenata različite vrste, npr. izvještaja i statističkih podataka.

 

ZAKLJUČAK: Zanimljiva pitanja za zastupnicu SDA u Parlamentu BiH Almu Čolo u emisiji “Jedan” (BHRT). Ukazivanje na nedosljednosti u politici SDA, podsjećanje na njene greške i propitivanje stava prema opozicionom kandidatu Bećireviću obilježili su razgovor sa Šemsudinom Mehmedovićem u “Danu uživo” (N1). Politički magazin “Pečat” (RTRS) i ovaj put – sada već ustaljeno neprofesionalan – izrazito jednostran u izboru tema, izvora i interpretacija, bez valjane argumentacije. U “Crno na bijelo” (BNTV) bitna tema o neutvrđivanju porijekla višemilionske imovine pojedinaca u RS-u. Priča bi bila još uvjerljivija da je potkrijepljena konkretnijim podacima i imenima.

About The Author