Dva novinara nestala u Kabulu

Procjenjuje se da je oko 1.000 novinara pobjeglo iz zemlje od talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu

Dva novinara nestala u Kabulu
Foto: UNAMA / Abdul Hamid Nasimi

Dvojica afganistanskih novinara, Ali Akbar Khairkhwa i Jamaluddin Deldar, navodno su nestali iz Kabula, a njihovo boravište nije poznato od 24. maja. Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozivala je talibane da hitno istraže nestanak novinara i privedu počinitelje pravdi.

Ali Akbar Khairkhwa, reporter lokalnih novina Subh-e-Kabul, i Jamaluddin Deldar, voditelj Gardiz Voice radija u afganistanskoj provinciji Paktia, navodno su nestali u Kabulu 24. maja.

Članovi Khairkhwine porodice izvijestili su da je novinar nestao otkako je otišao u područje Kote Sangi u Kabulskom okrugu pet radi izvještavanja i pohađanja nastave. Khairkwina majka i brat kontaktirali su talibanske vlasti, sumnjajući u njihovu ulogu u otmici novinara, međutim, talibani su porekli umiješanost.

Deldarova porodica je navela da su voditelja radija uhapsili pripadnici Oružanih snaga Islamskog Emirata Afganistan 24. maja, ali ne znaju razlog hapšenja. Islamuddin Sanjar, s radija Gardiz Voice gdje je Deldar radio, tvrdio je da Deldar ostaje pod nadzorom talibanskih snaga.

U saopćenju objavljenom 30. maja na Facebook stranici radio stanice stoji: “Jamaluddin Deldar, odgovoran za Gardiz Voice Radio, je u talibanskom zatvoru skoro sedmicu dana. Utišavanje glasa medija kršenje je zakona. Trebao bi biti pušten što je prije moguće”.

Nestanak Omadudina Dawrana također je prijavljen nestanak na društvenim mrežama. Talibansko Ministarstvo unutrašnjih poslova, nadležno za provođenje zakona i civilni red, objavilo je da provodi istragu u slučajevima nestalih novinara.

– Pitanja koja ste spomenuli su pod istragom. Kad god se istraga završi, podijelit ćemo je s vama – rekao je glasnogovornik Ministarstva Abdul Nafay Takor.

Od talibanskog preuzimanja vlasti u augustu 2021. godine, napadi na afganistanske novinare i medijske djelatnike, uključujući zatvaranje, uznemiravanje i napade, značajno su se povećali.

Procjenjuje se da je oko 1.000 novinara pobjeglo iz zemlje od tada zbog prijetnji, strogih ograničenja i ekonomskog kolapsa koji su doveli do masovnog zatvaranja medija.

U najnovijem izvještaju o slobodi medija u Južnoj Aziji IFJ je dokumentirao 75 kršenja medijskih prava, uključujući 12 ubistava i 30 hapšenja u Afganistanu od maja 2021. do aprila 2022. godine.

Izvor: IFJ

About The Author