Značajno pogoršanje zaštite ljudskih prava u Rusiji

Ekspertica UN-a stanje u toj zemlji opisala je kao “sistematski udar” na organizacije civilnog društva

Značajno pogoršanje zaštite ljudskih prava u Rusiji

Situacija s ljudskim pravima u Rusiji “značajno se pogoršala” otkako je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo rat protiv Ukrajine u februaru prošle godine, kazala je stručnjakinja koju je angažiralo glavno tijelo Ujedinjenih nacija za ljudska prava u svom prvom izvještaju o toj zemlji.

Mariana Katzarova, posebna izvjestiteljica o stanju prava u Rusiji koju je ovlastilo Vijeće za ljudska prava (HRC), opisala je domaće represije koje su uglavnom bile usmjerene na kritičare Putinovog rata, kao i na druge opozicione glasove u Rusiji.

Nikad prije Vijeće nije ovlastilo stručnjaka za prava da ispita pitanja prava u jednoj od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija i Sjedinjene Američke Države).

U izvještaju su citirane prošlomjesečne brojke koje pokazuju da je više od 20.000 ljudi privedeno između februara prošle godine i juna zbog učešća u protestima protiv rata. Više od 600 krivičnih postupaka pokrenuto je protiv “antiratne aktivnosti”, navodi se.

Katzarova je rekla da je primila “vjerodostojne izvještaje” o nizu kršenja prava, uključujući mučenje, navode o silovanju i seksualnom nasilju te prijetnje seksualnim zlostavljanjem od strane službenika za provođenje zakona protiv muškaraca i žena. Nijedan od tih slučajeva nije službeno istražen, rekla je.

Registar “stranih agenata” ruskog Ministarstva pravosuđa sadržavao je 649 organizacija i pojedinaca do kraja jula što je povećanje od 25 posto u šest mjeseci, navodi se u izvještaju. Više od 100 organizacija je krajem jula proglašeno “nepoželjnim”.

Katzarova je stanje opisala kao “sistematski udar” na organizacije civilnog društva, navodeći da su ruske vlasti ozbiljno ograničile slobodu udruživanja, mirnog okupljanja i izražavanja, u online sferi, ali i izvan nje te da su suštinski potkopali nezavisnost pravosuđa i garancije pravičnog suđenja.

– Niz administrativnih sankcija arbitrarno se primjenjuje protiv neistomišljenika i sila koja se koristi protiv mirnih demonstranata – navodi se u izvještaju.

Prava u Rusiji su u “stalnom padu” tokom posljednja dva desetljeća, navodi se u izvještaju, ali Katzarova je otkrila da se situacija “značajno pogoršala od početka invazije na Ukrajinu”.

Izvještaj je sačinjen na temelju konzultacija s više od 60 ruskih i međunarodnih organizacija i pojedinaca za ljudska prava te gotovo 100 pisanih podnesaka, uključujući zagovornike prava i svjedoke kršenja prava.

Od početka rata, Kremlj je tvrdio da većina Rusa podržava “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, dok je također insistirao da oni koji se ne slažu to slobodno mogu učiniti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov napomenuo je, međutim, da oni koji žele kritizirati vladu moraju to činiti u skladu s postojećim zakonima.

Sam predsjednik Rusije Vladimir Putin je rekao da “ne sudi” onima “koji se nisu ponašali kao patrioti”, dok je prošle sedmice izjavio da se neko “može ne slagati” s ruskim vlastima “i živjeti ovdje, govoriti o tome i to niko ne zabranjuje”.

Izvor: AP

About The Author