Palestinci pozdravili inostranu podršku u istrazi ubistva novinarke

Palestinske vlasti opisale su smrt Abu Akleh kao atentat izraelskih snaga

Palestinci pozdravili inostranu podršku u istrazi ubistva novinarke

Palestinske vlasti pozdravile su međunarodnu podršku u istrazi o smrti novinarke Al Jazeere, dok je Izrael rekao da će istražiti erupciju nasilja na njezinom pogrebu.

Izraelska policija optužila je u petak gomilu palestinskih ožalošćenih osoba koji su nosili kovčeg veteranke novinarke Shireen Abu Akleh kroz Stari grad u Jeruzalemu, što je izazvalo međunarodnu osudu.

Nasilje je dodatno pojačalo palestinski bijes zbog Abu Aklehinog ubistva, koje je prijetilo da će potaknuti napetosti koje su eskalirale od marta.

Palestinske vlasti opisale su smrt Abu Akleh, koja je izvještavala o izraelskoj raciji na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael, kao atentat izraelskih snaga.

Izrael je isprva sugerirao da je možda za njenu smrt bila kriva pucnjava Palestinaca, ali dužnosnici su od tada rekli da ne mogu isključiti da ju je ubila izraelska pucnjava.

Izraelski ministar unutrašnje sigurnosti Omer Barlev rekao je da su on i policijski povjerenik imenovali komisiju koja će provesti “sveobuhvatnu istragu onoga što se dogodilo tokom pogreba, kako bi izvukli pouke iz događaja”.

Nalazi istrage će biti predstavljeni u narednim danima.

U Ramallahu na Zapadnoj obali, palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ponovio je optužbe da Izrael stoji iza ubistva poznate novinarke.

– Izrael neće biti partner ni u jednoj istrazi u vezi s ubistvom novinarke Shireen Abu Akleh zbog svoje odgovornosti za zločin – rekao je.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija oštro je osudilo ubistvo i pozvalo na “neposrednu, temeljitu, transparentnu, poštenu i nepristranu istragu”.

Hussein al Sheikh, visoki dužnosnik palestinskih vlasti, rekao je na Twitteru da bi vlast pozdravila učešće međunarodnih tijela u svojoj istrazi, iako su odbili ponudu Izraela, koji je izrazio žaljenje zbog smrti Abu Akleh, da sarađuje u istrazi.

Izraelska policija saopćila je da je pokušala “omogućiti miran i dostojanstven pogreb… i da je koordinirala pogrebne aranžmane s njezinom porodicom. Nažalost, stotine izgrednika pokušalo je sabotirati ceremoniju i naštetiti policiji”.

U bolnici u Jeruzalemu, Palestinac je umro u subotu od rana zadobivenih tokom sukoba s izraelskim sigurnosnim snagama prije tri sedmice u džamiji al-Aqsa.

Bio je to prvi smrtni slučaj u sukobima na osjetljivom svetom mjestu u nekoliko godina.

Izvor: Reuters

About The Author