Sud pustio dva uhapšena studenta zbog objava na društvenim mrežama

Policija je u Turskoj privela 19 osoba, uključujući novinara Ozana Kaplanoğlua

Sud pustio dva uhapšena studenta zbog objava na društvenim mrežama

Dva studenta koja su uhapšena 7. februara zbog njihovih objava na društvenim mrežama u kojima su podržali proteste izazvane imenovanjem provladinog rektora Univerziteta Bostanaziçi u Istanbulu, pušteni su iz pritvora u petak, javili su lokalni mediji.

Beyza Buldağ i Muhammed Ünal, koji je također član vijeća mladih prokurdske Demokratske stranke (HDP), privedeni su u policijskim operacijama, a potom uhapšeni u Izmiru i Istanbulu, zbog objava na društvenim mrežama koje izražavaju solidarnost s učesnicima protesta.

Prema izvještajima turskih medija, Buldağ je zatvorena zbog “poticanja mržnje i neprijateljstva u javnosti” i “provociranja kriminalnih aktivnosti” s Twitterovog Bo accountaziçi Solidarnost naloga kojim je ona navodno upravljala.

Studenti i alumni, kao i političari i aktivisti protestirali su zbog odluke predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana da od početka januara za rektora Univerziteta imenuje Meliha Bulua, neuspješnog kandidata iz Erdoğanove vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) za mjesto u parlamentu.

Učesnici protesta, većina njih univerzitetskih studenata, zatražili su puštanje prethodno privedenih i uhapšenih demonstranata, ostavku Bulua i imenovanje rektora iz univerzitetskog osoblja nakon održavanja izbora.

Više od 400 ljudi privedeno je, a 11 je uhapšeno zbog učešća u demonstracijama koje su vodili mladi, a koje su se proširile na više od 30 provincija širom Turske i prijete da će prerasti u ozbiljan izazov za Erdoğanovih 18 godina na vlasti.

Policija je u petak privela 19 osoba, uključujući novinara Ozana Kaplanoğlua i člana HDP-a Yüksela Akgüna, koji su učestvovali u protestima u zapadnoj provinciji Bursa. Troje pritvorenika, svi maloljetnici, pušteni su nakon što su saslušani u policijskoj stanici, prenose turski mediji.

Podružnica Burse turskog Udruženja naprednih novinara (DGD) osudila je zadržavanja u izjavi objavljenoj u petak, kazavši da su izvršena “samovoljno” u pokušaju da “ušutkaju oni koji su se borili da se izraze vladajućoj vlasti”.

ÇGD je također pozvao rektora Bulua da podnese ostavku i tursku vladu Stranke pravde i razvoja (AKP) da odmah pusti one koji su trenutno u pritvoru i iza rešetaka zbog učešća u protestima.

Izvor: Turkish minute

About The Author