RTRS I BNTV: Napad na novinarku Tijanu Milinković

RTRS je na listu neprijatelja uvrstio i sindikate, optužujući ih da primaju novac od Amerike s ciljem destabiliziranja entitetske vlasti

RTRS I BNTV: Napad na novinarku Tijanu Milinković
Foto: S.Prosic/Hercegovina.info

RTRS: Neprofesionalni, ironični izvještaji

  1. – 18. septembar 2023.

POLITIČKA BITKA: Odustajanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Christiana Schmidta od dolaska u Banjaluku vlast ovog bh. entiteta iskoristila je kako bi javnosti prenijela poruku o političkoj moći ne samo nad visokim predstavnikom nego i nad međunarodnom zajednicom, čiju podršku on uživa.

Tako se politička bitka između vlasti RS-a i prvog čovjeka OHR-a nastavila, ali i bila povod za novu dimenziju odbrane Milorada Dodika. Protiv njega su se urotili, ključna je poruka koja se gledateljima slala iz dnevnika u dnevnik, „međunarodna zajednica i političko Sarajevo“, a sve zarad njegove odlučnosti da brani „Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet i suverenitet RS-a“.

NOVA POSJETA, NOVA NAFAKA: Nedjeljni boravak visokog predstavnika u Banjaluci i susret s biskupom Franjom Komaricom ostavio je niz nedoumica o tome šta je vlast htjela poručiti. Prvo je visoki predstavnik ismijan kao „turista koji obilazi muzeje i crkve“, i tom prilikom novinari, odnosno RTRS, u komentaru koriste termin „mi“. Pa dodaju da bi eto ti „mi“ i „mogli zažmiriti na jedno oko zbog nedostatka odluke Savjeta bezbjednosti UN-a“. I tu se nije stalo, pa je postavljeno pitanje da li je došao da „ispovjedi grijehe zbog kršenja Dejtonskog sporazuma“. Ovim komentarom upućena je i uvreda banjalučkom biskupu Franji Komarici. Nastavak je uslijedio i dan kasnije s krajnje nevjerovatnom porukom ministra policije RS-a koji je ocijenio da je dolaskom u Banjaluku Schmidt želio da isprovocira javnost, ali da na sebe navuče, parafraziramo, bijes i eventualno nasilje hiljada građana RS-a. I u konačnici, šta je to radila policija RS-a dok je, kako su ustvrdili u Dnevniku 2, visoki predstavnik tokom vožnje ovim entitetom promijenio više vozila. Valjda da zametne trag o svom kretanju (dnevnici 17. i 18. septembar).

GRANICA I OKO NJE: Građane Banjaluke, one kojima do novih sukoba nije, a njih je, bez obzira na svu propagandnu mašineriju vlasti, veliki broj, vidno su uznemirili bilbordi s porukom „Granica postoji“. Posebno onaj najveći, s likom muškarca na kojem se jasno vidi da nosi vojnu uniformu. Svoju uznemirenost iznijela je i Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta, tokom gostovanja na BHT1. Dovoljno da postane nova meta napada RTRS-a.

PATETIČAN KOMENTAR: Strasti su dodatno podgrijane zahtjevom Tužilaštva BiH da se „Dodiku zbog krivičnog postupka koji je protiv njega pokrenut zabrani političko djelovanje“, ali i tvrdnjama Christiana Schmidta da su predstavnici opozicije u RS-u od njega zahtijevali da predsjednika RS-a ukloni s političke scene.

U tvrdnje opozicionara da visoki predstavnik ne govori istinu, vlast evidentno ne vjeruje, a Branki Kusmuk bio je to povod za patetično sročen komentar s pitanjem: „Ima li jedinstva na lijevom priobalju rijeke?“

Gledatelji su informisani i o nastavku itekako dobro organizovanih skupova podrške Dodiku, jer zapravo, tvrdi se u izvještajima, ne podržava se Dodik, nego institucija predsjednika RS-a. Protesti se odvijaju po malim rubnim opštinama ovog bh. entiteta (Ribnik, Mrkonjić Grad, selo Filipovići kod Foče).

ZARATILE DVIJE VELESILE: Na meti napada našao se ponovo i ambasador SAD-a u BiH, ali i američki državni sekretar zbog komentara o Dodikovom političkom djelovanju.

LISTA NEPRIJATELJA: Na listi neprijatelja RS-a i stranih plaćenika, kako smo to i u prethodnom izvještaju navodili, sada je i čelništvo pet sindikata zbog najavljenih protesta, jer Vlada RS nije ispunila sporazum iz prošle godine o povećanju plata i drugih novčanih naknada. No, kako se insinuira u izvještaju emitovanom u Dnevniku 14. septembra, cilj sindikata nisu veće zarade, nego „destabilizacija RS za koju su novac dobili od američke ambasade“.

I dok za povećanje plata radnicima u RS-u novca nema, Dodik je najavio da će u budžetu za narednu godinu biti planirana sredstva za zaposlene u institucijama i agencijama BiH koji napuste svoja radna mjesta. To je ujedno i samo dio najava odnosno prijetnji novom blokadom rada državnih institucija. Od vlasti ništa novo. Svjedočili smo tome i u prošlom mandatu iste strukture vlasti. I može im se, jer je evidentno da je za većinu građana RS-a prihvatljivo da političari za svoj nerad, a sve u cilju zaštite srpskih nacionalnih interesa, primaju visoke plate i ostala novčana davanja.

Ocjena: 1

 

BNTV: Hoće li ispuniti obećanje i tužiti Dodika?

  1. – 18. septembar 2023.

 

KO SU DOBRI NOVINARI: Milorad Dodik ponovo je potvrdio svoju teoriju da su dobri novinari samo oni koji bespogovorno prihvataju sve što tvrdi vlast, šute i ne postavljaju pitanja. U protivnom će proći kao novinarka BNTV-a Tijana Milinković, koja je zajedno s medijskom kućom u kojoj radi, uz upiranje prstom, obasuta nizom uvreda i svrstana u „sramnu, stranoplaćeničku, izdajničku strukturu“. Uredništvo BNTV-a stalo je u zaštitu digniteta svoje novinarke i ove TV kuće te najavilo da „ide na sud“. U svjetlu kriminalizacije klevete, epilog sudskog spora bit će itekako zanimljiv.

Istoga dana, na meti verbalnog napada našla se i novinarka BNTV-a iz Doboja, jer se ni predsjedniku gradske skupštine, po uzoru na Dodika, ne sviđa kada ga se nešto pita.

NOVE PRIJETNJE: Politička trakavica na relaciji Dodik – visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, odluka Christiana Schmidta da ne dođe u Banjaluku pa odmah potom njegov dolazak i sastanak s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom, dominirala je dnevnicima. Nove prijetnje predsjednika RS-a blokadom rada državnih institucija i nova najava nezavisnosti RS-a ako „nelegalni visoki predstavnik nastavi da provocira“ također su punile udarne minute dnevnika u nedjelji iza nas.

Tu su i brojne reakcije opozicionih lidera iz RS-a koji su negirali tvrdnje Christiana Schmidta da su od njega tražili da Dodika ukloni s političke scene.

Gledatelji su upoznati i sa, kako je navedeno, lošim vijestima koje je iz sjedišta Evropske unije donio ministar vanjskih poslova BiH. A riječ je o mogućnosti uvođenja ciljanih finansijskih sankcija prema RS-u.

NEPRIMJEREN RJEČNIK: Ukazano je i na to da Dodikovih napada i uvreda, odnosno jezika krajnje neprimjerenog jednom političaru, i dalje nisu pošteđeni ni međunarodni dužnosnici. Reagujući na komentar ambasadora SAD-a o svom ponašanju, Dodik je istog nazvao tako pogrdnim izrazom da ga nećemo navesti. Umjesto toga preporuka da pogledate Dnevnik 2 emitovan 16. septembra.

ŠOPING U SRBIJI: Od ostalih tema izdvajamo izvještaj emitovan u Dnevniku 12. septembra čiji je povod bio sniženje cijena određenog broja prehrambenih artikala u Srbiji. Stanovnici pograničnih gradova u BiH to su iskoristili kako bi bar nešto novca uštedjeli. Dan kasnije, a ko drugi nego on, Dodik je saopštio da će od Vlade RS zahtijevati da sa trgovačkim lancima i domaćim proizvođačima dogovori da se i u ovom entitetu donese ista mjera. Novinari uočavaju da je riječ tek o još jednom kopiranju odluka Srbije, a ne inicijativi koju je ovdašnja vlast u korist građana samovoljno pokrenula. Kada će i šta pojeftiniti, naveo je premijer RS-a, znat će se koncem septembra. Do tada, ko može, po parizer će ići u Srbiju.

Ocjena: 6

Komparativna analiza

Ideja o velikoj Srbiji nikada nije ugašena iako se prostor za „sve Srbe u jednoj državi“ znatno smanjio. Aleksandru Vučiću, Miloradu Dodiku i patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju ostali su samo Srbija i bh. entitet Republika Srpska koji 15. septembra slave zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i  nacionalne zastave. Retorika sa centralne manifestacije održane u Nišu umivenija je nego ona svojevremeno Slobodana Miloševića s Gazimestana, ali poruke su suštinski iste. I sve je to podjednako prihvatljivo za uredništva dnevnika RTRS-a i BNTV-a koja u stopu prate vlasti s obje strane Drine te njeguju mitomanski duh Kosovskog boja i povijesne falsifikate o ulozi vojske Kraljevine Srbije u oslobođenju BiH na koncu Prvog svjetskog rata.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Pred poslanicima Narodne skupštine RS, na sjednici zakazanoj za 26. septembar, naći će se Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija. To je i bio povod za analizu i traženje odgovora na pitanje zašto se vlast želi obračunati s nevladinim sektorom koji se u cijelosti ili djelimično finansira iz stranih sredstava. Osim ponovnog upozorenja da je Milorad Dodik inicijator donošenja ovog zakona, prenijeta je i izjava političke analitičarke Tanje Topić da ovakav zakon „treba da završi u kanti za smeće“. Gledatelji su čuli i više nego licemjeran komentar predsjednika Narodne skupštine da je sada „prilika za još jednu javnu raspravu u RS-u koja je svjetionik demokratije“.

Minus sedmice

RTRS

Po nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e uhapsili su 12. septembra pet bivših pripadnika Vojske RS koji se terete za genocid počinjen nad srebreničkim Bošnjacima u julu 1995. godine. Iako je u izvještaju prenesen dio izjave glasnogovornika Tužilaštva BiH, svjesno je izbjegnuto da se emituje navođenje genocida. Umjesto toga, u najavi izvještaja potencira se da je na sceni „ponovo lov na Srbe“, a izdvaja se izjava zastupnika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milorada Kojića kako „nije slučajno da se u isto vrijeme podiže optužnica protiv Milorada Dodika i hapse borci Vojske RS“. Za Kojića, RTRS i predstavnike Boračke organizacije RS-a koji su navedena hapšenja osudili, ubistva 70 ljudi i brutalni pokušaji skrivanja njihovih posmrtnih ostataka su irelevantni.

BNTV

Do neukusa doveden patriotski naboj u izvještaju o proslavi Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, kojeg Srbija i RS obilježavaju 15. septembra kao sjećanje na proboj Solunskog fronta.

About The Author