Zbog sankcija moguće zatvaranje računa i ATV-u

Alternativnoj televiziji ranije je bio potpuno izbrisan YouTube kanal zbog sankcija

Zbog sankcija moguće zatvaranje računa i ATV-u
Foto: Direkt portal

Predsjednik Uprave Nove banke Siniša Adžić potvrdio je za RTRS da su banke u bh. entitetu Republika Srpska dio jedinstvenog finansijskog tržišta te da ne mogu imati poslovne odnose sa klijentima koje se nalaze na listi sankcija na kojoj je i banjalučka Alternativna televizija (ATV).

– Kao takve u obavezi smo primjenjivati sve ono što primjenjuju naše kolege svuda u svijetu. To uključuje i primjenu pravila američkog Ministarstva finansija vezano za OFAC liste – kaže Adžić.

Dodao je da se banke moraju poštovati pravila koja omogućavaju pružanje bankarskih usluga.

– Internacionalne, koje moraju poštovati pravila koje donose banke iz zemalja u kojima rade njihove grupacije i domaće banke. Domaće banke, uključujući Novu i Atos banku, moraju poštovati pravila koja nalažu korespodenti, koji omogućavaju pružanje bankarskih usluga – kaže Adžić.

Ističe da Nova i Atos banka, u potpunosti poštuju sva pravila sankcija, koje jedinstveno tržište nalaže, dodajući da sve banke u Bosni i Hercegovini identično poštuju ta pravila.

Alternativna televizija je jedan od subjekata koji se suočava s prijetnjom zatvaranja računa čak i u domaćim bankama.

– Primoravanje banaka na zatvaranje računa predstavlja još jedan dokaz da silu nije briga za ljude – više od stotinu naših radnika i njihove porodice, naše klijente i na kraju krajeva, za one koji su nam najvažniji – izjavio je Srđan Kevac, direktor ATV-a koja je pod američkim sankcijama.

Alternativnoj televiziji ranije je bio potpuno izbrisan YouTube kanal zbog sankcija, a kako je tada obrazloženo uvedene su zbog povezanosti s porodicom Dodik, te koruptivnih aktivnosti i izvlačenja javnog novca.

Kako se navodi u obrazloženju američkog Ministarstva finansija, uvedene sankcije zabranjuju transakcije američkih državljana sa sankcioniranim entitetima, osim ako transakcije nisu odobrene općom ili posebnom licencom koju izdaje američka Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC).

– Zabrane uključuju davanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od strane, ili u korist bilo koje blokirane osobe, ili primanje bilo kakvog doprinosa ili pružanje sredstava, dobara ili usluga od bilo koje takve osobe – navodi se u obrazloženju Ministarstva finansija SAD-a.

Izvor: Klix

About The Author